Svet

Na východe Španielska vypukol lesný požiar

Šírenie plameňov poháňalo teplo, vietor a nízka vlhkosť.

Na východe Španielska v dôsledku nezvyčajne teplého počasia vypukol lesný požiar. Spálil už vyše 500 hektárov pôdy. Museli evakuovať približne 180 ľudí, oznámili v pondelok miestni predstavitelia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Požiar vypukol v nedeľu neďaleko obce Tàrbena v autonómnom Valencijskom spoločenstve. Teploty vzduchu tam v tomto čase dosahovali 30 stupňov Celzia, čo je na toto ročné obdobie nezvyčajne veľa.

Podľa médií mohol požiar vypuknúť v dôsledku poľnohospodárskeho vypaľovania pôdy. Šírenie plameňov poháňalo teplo, vietor a nízka vlhkosť. „Požiar je stále aktívny,” uviedli miestne záchranné zložky na sociálnej sieti X. Zároveň dodali, že uplynulá noc bola pre hasičov náročná a oheň zničil vyše 500 hektárov pôdy.

Nezvyčajné teploty

Z dvoch najviac postihnutých oblastí úrady evakuovali približne 180 ľudí, uviedla predstaviteľka španielskej vládnej delegácie vo Valencijskom spoločenstve Pilar Bernabéová.

S hasením požiaru pomáhali hasičom aj vojaci špeciálneho útvaru španielskej armády pre mimoriadne situácie (Unidad Militar de Emergencias – UME).

Španielsky meteorologický ústav AEMET uviedol, že teplota vzduchu prekročila v sobotu 30 stupňov Celzia vo viac ako 65 oblastiach v rôznych častiach Španielska. Takto nezvyčajne vysoké teploty pritom zaznamenali aj na úplnom severe krajiny.

V roku 2022 zničilo v Španielsku približne 500 lesných požiarov vyše 300.000 hektárov pôdy. Podľa údajov Európskeho informačného systému o lesných požiaroch (EFFIS) ide o európsky rekord.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com