Ekonomika

Čínska centrálna banka kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenila

Analytici uvádzajú, že ochladzovanie inflácie v Číne, spomaľovanie rastu úverov a klesajúci export v marci poukázali na potrebu ďalších stimulov na oživenie dynamiky druhej najväčšej svetovej ekonomiky.

Čínska centrálna banka v pondelok ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú, ako sa všeobecne očakávalo. TASR o tom informuje na základe správy Reuters. Ľudová banka Číny (PBOC) ponechala svoju sadzbu z jednoročných pôžičiek (MLF) na úrovni 2,5 %.

Sadzba MLF slúži ako ukazovateľ pre základné úrokové sadzby úverov (LPR). Udržiavanie sadzby MLF na stabilnej úrovni podčiarkuje zámer centrálnej banky udržať menovú stabilitu počas neistého zotavovania sa ekonomiky.

Centrálna banka dodala, že prostredníctvom MLF vložila do bankového systému likviditu vo výške 100 miliárd jüanov (12,97 miliardy eur). Tento týždeň pritom vyprší platnosť MLF v hodnote 170 miliárd CNY. Táto operácia viedla centrálnu banku k stiahnutiu prostriedkov z bankového systému vo výške 70 miliárd CNY.

Ochladzovanie inflácie v Číne, spomaľovanie rastu úverov a klesajúci export v marci poukázali na potrebu ďalších stimulov na oživenie dynamiky druhej najväčšej svetovej ekonomiky, uviedli analytici.

Spotrebiteľské ceny v Číne v marci vzrástli medziročne len o 0,1 % po zvýšení o 0,7 % vo februári.

Rast úverov dosiahol rekordné minimum

Uvoľnenie podmienok pre hotovosť bánk znížilo dopyt po úveroch MLF, pretože úroková sadzba jednoročných obchodovateľných depozitných certifikátov s ratingom AAA, ktorá meria náklady na krátkodobé medzibankové pôžičky, klesla pod sadzbu MLF na 2,0778 %.

Nové úvery bánk vzrástli v marci v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom menej, ako trhy očakávali, zatiaľ čo všeobecný rast úverov dosiahol rekordné minimum.

Čína má v utorok (16. 4.) zverejniť údaje o hrubom domácom produkte za 1. štvrťrok a ďalšie ukazovatele vrátane maloobchodných tržieb a priemyselnej výroby.

Hodnota jüanu oproti americkému doláru v tomto roku klesla približne o 1,9 % pod tlakom relatívne nízkych výnosov oproti iným menám a odlivu zahraničných investícií z anemického akciového trhu.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com