Svet

Ruská federácia je podozrivá, že sa zameriava na životne dôležitú vodnú infraštruktúru na Ukrajine: Stupňujúce sa hrozby a environmentálne dôsledky

Nedávny vývoj naznačuje, že Ruská federácia môže kritickú vodohospodársku infraštruktúru na Ukrajine považovať za potenciálny cieľ útoku. Konkrétne je pod drobnohľadom priehrada vodnej nádrže Travianka v Charkovskej oblasti a vodná nádrž Oleksandrivka v Mykolajivskej oblasti.

Podozrenie vyplýva z činnosti ruskej akciovej spoločnosti Design Bureau “Panorama”, ktorá prevádzkuje softvér “Panorama”. Na svojej internetovej stránke (https://gisinfo.ru) prezentovala výsledky modelovania simulujúceho narušenie uvedených priehrad, pričom ho uviedla ako príklad “modelovania náhlej vlny v prípade narušenia vodných zariadení”.

Vzhľadom na to, že KB “Panorama” sa zaoberá vývojom GIS, a to aj pre ruské bezpečnostné agentúry, ako sú ministerstvo obrany a FSB, je pravdepodobné, že zverejnené výsledky modelovania slúžia strategickým záujmom. Je pozoruhodné, že v simulácii pre vodnú nádrž Travianka sa posudzovalo potenciálne zaplavenie Charkova.

Okrem toho KB “Panorama” vykonala analýzy kritickej infraštruktúry v blízkosti vodnej elektrárne Oleksandrivka. Ich zistenia sa týkali hydrotechnických systémov v hornej časti toku vrátane prečerpávacej elektrárne Tašlyk, vodnej nádrže Tašlyk a chladiaceho zariadenia Pivdennoukrajinskej jadrovej elektrárne.

Tieto kroky sú v súlade so zjavným cieľom Moskvy ekonomicky destabilizovať Ukrajinu a narušiť jej populačné centrá.

Nedávne útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, ako napríklad raketový útok na vodnú elektráreň Dnipro 22. marca, zvýšili obavy. Tento útok vyústil do požiaru zariadenia, čo naznačuje zvýšenú frekvenciu útokov na životne dôležitú ukrajinskú infraštruktúru.

Okrem toho mali ruské vojenské akcie vrátane zničenia priehrady vodnej elektrárne Kachovka v roku 2023 vážne environmentálne dôsledky. Katastrofa spôsobila rozsiahle záplavy, kontamináciu vody, vzduchu a pôdy a hospodárske straty presahujúce miliardy dolárov.

Podľa správ ukrajinskej vlády a OSN len zničenie Kachovskej MVE spôsobilo straty vo výške 14 miliárd dolárov. Škody na životnom prostredí spôsobené dvojročnou vojnou Ruska proti Ukrajine sa odhadujú na takmer 63 miliárd dolárov a majú významný vplyv na poľnohospodárstvo, voľne žijúce zvieratá a lesné hospodárstvo.

Dôsledky týchto akcií siahajú ďaleko za hranice Ukrajiny, ovplyvňujú susedné krajiny a predstavujú vážnu hrozbu pre regionálnu stabilitu a environmentálnu udržateľnosť. Na riešenie týchto stupňujúcich sa hrozieb sú nevyhnutné okamžité opatrenia.

Zdroj: AZ.cz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com