Komentáre

Bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok triumfoval v prvom kole prezidentských volieb na Slovensku

V prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konalo v sobotu, zvíťazil bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Po sčítaní všetkých hlasov si Korčok zabezpečil výrazný náskok, keď získal 42,52 % celkovej podpory voličov, čo ho posunulo na čelo tohto rozhodujúceho volebného súboja.

Jeho najbližší súper Peter Pellegrini, člen vládnucej koalície a súčasný predseda parlamentu, zaostal za ním s 37,03 % hlasov. Výsledok vytvára predpoklady pre napínavý súboj v nadchádzajúcom druhom kole volieb naplánovanom na 6. apríla, v ktorom sa definitívne rozhodne o budúcom slovenskom prezidentovi.

Korčokovu politickú cestu podčiarkujú jeho bohaté skúsenosti z oblasti diplomacie a riadenia štátu. Korčok pôsobil ako minister zahraničných vecí počas vlády Ihora Matoviča, zastával tiež kľúčové funkcie stáleho predstaviteľa Slovenska pri EÚ a viedol kľúčové rokovania o vstupe krajiny do NATO v roku 2003. Jeho pôsobenie na poste veľvyslanca v Nemecku a Spojených štátoch amerických ešte viac upevnilo jeho povesť skúseného štátnika s hlbokými znalosťami medzinárodných záležitostí.

Napriek tomu, že Korčok kandidoval sám, získal širokú podporu rôznych opozičných frakcií. Ľavicovo-liberálna strana Progresívne Slovensko spolu s pravicovými konzervatívcami zo strany Sloboda a spravodlivosť a Kresťanskodemokratickým hnutím sa postavili za jeho kandidatúru, čím naznačili jednotný front proti súčasnému establišmentu.

Trajektória Petra Pellegriniho v slovenskej politike je pritom poznačená následkami búrlivého obdobia. Po odstúpení premiéra Roberta Fica uprostred škandálu okolo vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa Pellegrini v roku 2018 ujal funkcie predsedu vlády SR. Jeho strana Hlas si v predchádzajúcich parlamentných voľbách zabezpečila tretie miesto a neskôr vytvorila koaličnú vládu s Ficovým SMER – SD a nacionalistickou stranou SNS.

Pellegriniho vláda však čelila kritike za riešenie kritických otázok vrátane ukončenia vojenskej podpory Ukrajine a spustenia spornej reformy justície, ktorá vyvolala rozsiahle protesty v celej krajine.

Slovensko sa v čase, keď sa volebný súboj zintenzívňuje, ocitlo na križovatke, pričom nadchádzajúce druhé kolo môže určiť smerovanie krajiny na ďalšie roky. Keďže Korčokovo víťazstvo v prvom kole signalizuje zmenu politickej dynamiky, záverečné zúčtovanie 6. apríla sľubuje, že bude kľúčovým momentom na demokratickej ceste Slovenska.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com