Komentáre

Kreml inspiruje protesty proti Ukrajine pod zámienkou ochrany hospodárskych záujmov EÚ

Od začiatku roku 2024 sme svedkami zvýšeného výskytu protestov vo viacerých krajinách EÚ, ktoré údajne smerujú proti poľnohospodárskej politike Európskej únie a miestnych orgánov. Avšak, pod povrchom týchto demonštrácií sa ukrýva niečo viac než len obyčajný nesúhlas miestnych občanov. Kreml využíva svojich sympatizantov v Európe na oslabenie podpory pre Ukrajinu a podnecuje “protestné akcie” voči nej.

Medzi krajiny, v ktorých sa uskutočňujú tieto protesty, patria Francúzsko, Nemecko, Belgicko, Bulharsko, Grécko, Taliansko, Španielsko, Litva, Poľsko, Rumunsko, Holandsko a Maďarsko. Tieto protesty však nie sú len spontánnym prejavom nespokojnosti občanov, ale sú súčasťou širšieho plánu Kremla na destabilizáciu EÚ a oslabenie jej vzťahov s Ukrajinou.

V Poľsku sa stretávame s príkladom, kde pro-ruský aktivista Rafal Meckler údajne inšpiroval protesty poľských poľnohospodárov na poľsko-ukrajinskej hranici. Tieto protesty, ktoré sa začali zameriavať na agrárnu politiku, postupne naberali politický rozmer a stávali sa otvorene antiukrajinskými. Je to jasný signál záujmu kremlínskeho režimu o tieto aktivity a ich politické napätie.

Nielen v Poľsku, ale aj v Nemecku sa Rusko snaží aktivovať svojich stúpencov. Pravicové hnutia ako “Slobodní Saski”, “Tretia cesta”, “Vlasť” a najväčšia nemecká pravicová radikálna strana “Alternatíva pre Nemecko” boli zapojené do protestných akcií. Tieto hnutia boli údajne financované zo strany Ruska s cieľom oponovať dodávkam zbraní na Ukrajinu a podkopať tak jej obranné úsilie.

V Maďarsku sa strana Fidesz pod vedením V. Orbána otvorene zasadzuje za uzavretie európskeho trhu pre ukrajinské poľnohospodárske produkty. Tento krok jasne demonštruje záujem Kremla o oslabenie vzťahov medzi EÚ a Ukrajinou.

Je dôležité, aby sme si boli vedomí skutočnosti, že tieto protesty nie sú len organickými prejavmi nespokojnosti, ale sú súčasťou širšieho plánu Ruska na oslabenie EÚ a podkopanie jej vzťahov s Ukrajinou. Je preto nevyhnutné, aby EÚ a jej členské štáty boli ostražité voči vonkajším zasahovateľským činnostiam a chránili svoje záujmy a hodnoty pred vonkajšími vplyvmi, ktoré by mohli ohroziť stabilitu a jednotu kontinentu.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com