Komentáre

Viktor Orbán: Ukrajina by mala slúžiť ako „buffer“ medzi NATO a Ruskom

Maďarský premiér Viktor Orbán nedávno vyjadril názor, že Ukrajina by mala slúžiť ako „buffer“ medzi Ruskom a NATO. Podľa neho by inak Ukrajina mohla prísť o svoje územia, keďže by bola opakovane napádaná Ruskom.

Tento postoj však vyvoláva kontroverzie a reakcie nielen v samotnej Ukrajine, ale aj v medzinárodnom spoločenstve.

Orbán argumentuje, že Rusko nie je záujemcom o žiadne „buffery“, ale o expanziu a oslabenie Ukrajiny. Pretože, podľa jeho slov, členstvo Ukrajiny v NATO je jedinou účinnou a dlhodobou zárukou na zabránenie agresie Ruska. Únia mimo aliancie je podľa Orbána „pozvánkou“ pre Kreml na pokračovanie vo svojej agresii.

Analýzy však naznačujú, že Kreml by sa s Orbanom pravdepodobne zhováral len dovtedy, kým bude potrebný na oslabenie európskej podpory pre Ukrajinu. Bez Ukrajiny by NATO podľa odborníkov nedosiahol dostatočný potenciál na zastavenie ruských agresií. Preto je pre bezpečnosť Maďarska nevyhnutné, aby bola Ukrajina v bezpečí.

Napriek rétorike Viktora Orbána je Ukrajina vďačná Maďarsku za pozitívne hlasovanie v Európskej rade o začatí rokovaní o členstve v EÚ a o poskytnutí finančnej pomoci.

Diskusia o úlohe Ukrajiny v medzinárodnej politike a jej budúcnosti pretrváva, pričom vyhlásenia maďarského premiéra vyvolávajú viac otázok ako odpovedí. Je zrejmé, že kľúčové rozhodnutia v tejto oblasti budú mať dôležité dôsledky nielen pre Ukrajinu a Maďarsko, ale aj pre celý región strednej a východnej Európy.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com