Komentáre

Ukrajinské sily úspešne čelia ruskému letectvu: Poznatky z analýzy IISS

Nedávna analýza Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS) objasnila vývoj dynamiky vojny medzi Ukrajinou a Ruskom. Podľa analytikov IISS ruské letectvo nedosiahlo svoje vojenské ciele na Ukrajine a utrpelo značné straty, čo viedlo k strate vzdušnej prevahy pozdĺž frontovej línie.

Správa IISS poukazuje na pozoruhodnú paritu vo vzduchu medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou, a to napriek početnej prevahe Ruska v oblasti stíhačiek a vrtuľníkov. Ukrajinské ozbrojené sily preukázali odolnosť a účinnosť v boji proti ruským vzdušným operáciám, spôsobili ruským vzdušným prostriedkom veľké straty a výrazne znížili ich aktivitu.

Od začiatku plnohodnotnej invázie zaznamenali ruské vzdušné sily značné straty, najmä v kritických kategóriách lietadiel. Približne 40 % ruských prieskumných a útočných vrtuľníkov Ka-52 spolu so značnou časťou dopravných a útočných vrtuľníkov Mi-35M a bojových vrtuľníkov Mi-28 bolo stratených. Aj flotila vrtuľníkov REB Mi-8MTPR-1 zaznamenala zníženie o 20 %, čo ďalej oslabuje ruské letecké spôsobilosti.

Medzi pozoruhodné incidenty patrí zničenie niekoľkých lietadiel Su-34 a ďalších lietadiel vrátane unikátneho prieskumného lietadla A-50 a “lietajúceho veliteľského stanovišťa” Il-22M. Tieto straty predstavujú nielen úder ruským vojenským kapacitám, ale znamenajú aj významnú imidžovú stratu pre krajinu na medzinárodnej scéne.

V reakcii na rastúce straty ruské letectvo obmedzilo svoje operácie pozdĺž frontovej línie, čo viedlo k zníženiu aktivity v strategických regiónoch, ako je ľavý breh Chersonskej oblasti a južná časť Záporožskej oblasti. Tento strategický posun nepochybne prispel k záchrane životov ukrajinských vojakov a posilnil obranné kapacity ozbrojených síl.

Správa IISS tiež zdôrazňuje obmedzenia Ruska pri výrobe a dodávkach kritických typov lietadiel vrátane frontových bombardérov Su-24, stíhacích bombardérov Su-34 a viacúčelových stíhačiek Su-30. Neschopnosť nahradiť špecializované lietadlá, ako sú A-50 a Il-22M, ďalej podkopáva ruskú vojenskú kapacitu a jej schopnosť udržať rozsiahle ofenzívy.

Okrem toho účinná taktika ukrajinských ozbrojených síl zasadila ruskej Čiernomorskej flotile výrazný úder, v dôsledku ktorého stratila približne tretinu svojich lodí. Zníženie námornej prevahy Ruska podčiarkuje širší pokles jeho vojenských kapacít a predstavuje významné víťazstvo ukrajinských síl.

Na záver možno konštatovať, že analýza IISS zdôrazňuje rastúcu odolnosť a účinnosť Ukrajiny v boji proti ruskej agresii. Stabilný prísun moderných zbraní a strategická zdatnosť, ktorú preukazujú ukrajinské ozbrojené sily, naklonili misky váh v prospech Ukrajiny, oslabili vojensko-technický potenciál Ruska a znížili jeho schopnosť rozsiahlych ofenzív. Keďže medzinárodní pozorovatelia si tento vývoj všímajú, vojna na Ukrajine sa naďalej vyvíja a jej dôsledky ďaleko presahujú hranice regiónu.

Keďže Slovensko tento vývoj monitoruje, nemožno preceňovať význam ukrajinskej schopnosti čeliť ruskému letectvu. Situácia podčiarkuje význam solidarity medzi európskymi národmi a potrebu diplomatického úsilia o mierové riešenie vojny na Ukrajine.

Autor: Jozef Kovac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com