Svet

Ukrajina ide pre zákaz dovozu agrokomodít žalovať Slovensko

Okrem Slovenska plánuje pred Svetovou obchodnou organizáciou žalovať aj Poľsko a Maďarsko, ktoré takisto jednostranne rozhodli o zákaze dovozu poľnohospodárskej produkcie z Ukrajiny. „Celý svet by mal vidieť, ako sa členské štáty v EÚ správajú k obchodným partnerom a k vlastnej Únii,“ hovorí ukrajinský obchodný zástupca.

Ukrajina plánuje pred Svetovou obchodnou organizáciou (WTO) podať žalobu na Slovensko, Maďarsko a Poľsko. Dôvodom je ich jednostranné rozhodnutie predĺžiť zákaz dovozu ukrajinských agrokomodít. Informuje o tom bruselský portál Politico, ktorému tento zámer oznámil ukrajinský obchodný zástupca Taras Kačka.

Vlády troch krajín susediacich s Ukrajinou tak spravili napriek tomu, že Európska komisia v piatok (15. septembra) rozhodla o nepredĺžení embarga na štyri agrokomodity: kukuricu, pšenicu, repku a slnečnicu.

Slovenská vláda o predĺžení zákazu rozhodla cez víkend. „Musíme zabrániť nadmernému tlaku na slovenský trh, aby sme zostali féroví aj voči domácim farmárom,“ odôvodnil to premiér Ľudovít Ódor.

„Je dôležité dokázať, že tieto kroky nie sú právne v poriadku. Preto zajtra začneme právne konania,“ povedal pre Politico Kačka.

V rozhovore tiež naráža na to, ako jednostranné rozhodnutie podkopáva pozíciu Európskej komisie. Podľa Kačku tým Slovensko, Poľsko a Maďarsko vyjadrili exekutíve EÚ nedôveru. Za obchodnú politiku a obchodné zmluvy s tretími stranami zodpovedná eurokomisia.

„Celý svet by mal vidieť, ako sa členské štáty v EÚ správajú k obchodným partnerom a k vlastnej Únii, pretože to môže ovplyvniť aj iné štáty,“ cituje Kačku Politico.

Na konštruktívny prístup k celej situácii tri krajiny vyzvala cez víkend aj Európska komisia.

„Sme si vedomí vyjadrení niektorých členských štátov v súvislosti s jednostrannými opatreniami. V súčasnosti je dôležité, aby všetky krajiny pracovali v duchu kompromisu a konštruktívne,“ uviedla Komisia prostredníctvom hovorkyne.

Komisia zakázala dovoz vybraných komodít po tom, čo sa hlavne krajiny susediace s Ukrajinou sťažovali na dopady uvoľneného obchodného režimu na ich poľnohospodárov. Európska únia preto z finančnej rezervy Spoločnej poľnohospodárskej politiky vyčlenila peniaze na kompenzáciu postihnutých farmárov. Slovensku sa takto ušlo päť miliónov eur, ktoré vláda doplnila o ďalších 10 miliónov. Podporu ale získajú len pestovatelia pšenice.

euractiv.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com