Svet

Nemecko podáva Ukrajine pomocnú ruku: Posielajú muníciu za stovky miliónov

Nemecko poskytne Ukrajine ďalšie vojenskú a humanitárnu pomoc v hodnote 400 miliónov eur. Balíček bude obsahovať muníciu, obrnené vozidlá, ako aj zariadenia na zneškodňovanie mín. Oznámil to v pondelok spolkový minister obrany Boris Pistorius, píše agentúra AFP.

“Munícia je to, čo Ukrajina najviac potrebuje v obrannom boji proti brutálnej agresívnej vojne,” uviedol Pistorius deň pred stretnutím ministrov obrany krajín, ktoré poskytujú vojenskú pomoc Kyjevu v boji proti ruskej agresii.

Nemecký minister obrany sa na stretnutí na vojenskej základni Ramstein nezúčastní z dôvodu nakazenia sa koronavírusom.

Berlín v súvislosti s prichádzajúcim zimným obdobím poskytne Kyjevu aj teplé oblečenie a generátory elektriny.

Ako píše agentúra AFP, najnovší balík pomoci nebude obsahovať strely s plochou dráhou letu Taurus, ktoré Ukrajina už dlhšiu dobu žiada, ale Nemecko ich dosiaľ odmietlo poskytnúť.

Pistorius však v piatok avizoval, že nemecká vláda by o dodávke striel mohla rozhodnúť do dvoch týždňov. Rozhodnutie v tejto veci podľa neho nie je jednoduché a je potrebné objasniť množstvo aspektov vrátane politických i vojenských.

Na najnovších rokovaniach na základni Ramstein budú prítomní zástupcovia vyše 50 štátov vrátane USA s cieľom koordinovať podporu pre Ukrajinu, ktorá pokračuje v protiofenzíve proti ruským jednotkám.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com