Svet

Český europoslanec – Ukrajina je kľúčovým partnerom NATO a budúcim riadnym členom

Samit NATO vo Vilniuse je príležitosťou vyslať Rusku nový signál, že aliancia bude naďalej podporovať Ukrajinu v jej boji za úplné oslobodenie svojho územia. Ukrajina je kľúčovým partnerom NATO a v súčasnosti sa pracuje na jej plnom členstve v aliancii.

Povedal to Tomáš Zdechovský, poslanec Európskeho parlamentu a člen osobitného výboru pre zahraničné zasahovanie vrátane dezinformácií, informovalo české médiá Aktuální zprávy s odkazom na Guildhall.

“Samit NATO vo Vilniuse je novou príležitosťou ukázať Rusku, že NATO bude naďalej podporovať Ukrajinu v jej boji za oslobodenie svojho územia. Jednoznačne sme sa rozhodli, že Ukrajina je naším najlepším partnerom, a pracujeme na plnom členstve. NATO je jednotné a vidí hrozby, ktoré predstavujú Rusko a Čína,” povedal politik.

“Ruská agresia bola základom pre žiadosti Fínska a Švédska o vstup do Severoatlantickej aliancie. Obavy z možného konfliktu spájajú demokracie, ktoré si uvedomili dôležitosť bezpečnosti svojich občanov a to, že len NATO môže poskytnúť záruky tejto bezpečnosti,” dodal.

“Dúfal som, že na samite vo Vilniuse privítame aj nového člena, Švédsko, ale je pravdepodobné, že tento vstup nebude schválený. Je však pozitívne, že NATO sa rozrastá a posilňuje,” zhrnul Tomáš Zdechovský.

Pripomeňme, že pred samitom NATO vo Vilniuse sa aj podpredseda britského parlamentu Roger Gale vyjadril, že samit NATO vo Vilniuse by mal otvoriť konkrétnu cestu k členstvu Ukrajiny v NATO

Nemecký Bundestag predtým vyzval, aby Ukrajina už na samite vo Vilniuse dostala MAP a harmonogram vstupu do NATO. Poslanec CDU/CSU a člen Výboru pre zahraničné veci Roderich Kiesewetter uviedol, že krajiny podporujúce Ukrajinu by mali prestať iba vyjadrovať ľútosť v reakcii na nové vojnové zločiny Ruska; je potrebná rázna reakcia voči Rusku. Takouto odpoveďou by podľa neho mal byť plán členstva v NATO a harmonogram vstupu do aliancie, ktorý Ukrajina dostala už na samite vo Vilniuse.

Bývalý litovský premiér Andrius Kubilius tiež vyzval, aby Ukrajina dostala oficiálnu pozvánku do NATO buď na samite vo Vilniuse, alebo aspoň na samite v roku 2024 vo Washingtone.

Vo švédskom parlamente Magnus Jakobson, člen koaličnej Kresťanskodemokratickej strany, povedal, že samit NATO vo Vilniuse sa nesmie skončiť len pri slovách; Ukrajine treba poskytnúť záruky, že sa po víťazstve vo vojne stane členom aliancie.

Samit Severoatlantickej aliancie (NATO) v litovskom hlavnom meste Vilnius sa uskutoční 11. a 12. júla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com