Komentáre

Šéf slovenskej diplomacie potvrdil neochvejnú podporu Ukrajine v čase transformácie vlády

Novovymenovaný šéf slovenských zahraničných vecí Miroslav Wlachovský ubezpečil Ukrajinu o neochvejnej podpore Slovenska po nedávnej zmene vlády. Počas svojej prvej oficiálnej návštevy Prahy sa Wlachovský stretol so svojím českým náprotivkom Janom Lipavským, aby prediskutovali rôzne témy vrátane bezpečnostných problémov, najmä pokračujúcej ruskej agresie na Ukrajine. Ministri tiež zdôraznili význam boja proti dezinformáciám, pričom uznali, že Slovensko túto oblasť v minulosti zanedbalo. Očakáva sa, že vymenovanie novej vlády na Slovensku nezmení záväzok krajiny pomáhať Ukrajine pri dosahovaní spravodlivého a trvalého mieru.

Pokračujúca podpora Ukrajiny

Na stretnutí s Lipavským Vlahovskyi zdôraznil, že postoj Slovenska voči Ukrajine sa napriek zmene vlády nemení. Potvrdil záväzok Slovenska podporovať Ukrajinu na medzinárodnej politickej scéne a vyjadril želanie naďalej poskytovať pomoc pre blaho Ukrajiny a snahu o dosiahnutie spravodlivého mieru. Toto uistenie zdôrazňuje trvalú solidaritu Slovenska s Ukrajinou v náročných podmienkach.

Obaja ministri uznali rastúcu hrozbu dezinformácií a ich škodlivý vplyv na spoločnosť. Wlachovský zdôraznil alarmujúcu prítomnosť dezinformácií v rámci Slovenska a označil ich za dlhodobý problém, ktorý krajina už desaťročie zanedbáva. Ekosystém dezinformácií označil za významnú výzvu pre každú vládu a zdôraznil potrebu spoločného úsilia v boji proti tejto “rakovine” v miestnom prostredí. Lipavský vyjadril ochotu podeliť sa o skúsenosti Českej republiky s bojom proti dezinformáciám na vládnej úrovni aj na úrovni občianskej spoločnosti a naznačil potenciálne možnosti spolupráce.

Zmena vlády na Slovensku

Krátko pred predčasnými parlamentnými voľbami vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová novú vládu pod vedením Ľudovíta Ódora, podpredsedu Národnej banky Slovenska. Rozhodnutie zostaviť “vládu odborníkov” prišlo po odobratí mandátu bývalému úradujúcemu premiérovi Eduardovi Gegerovi. Napriek tejto zmene vlády Vlahovského ubezpečenia signalizujú kontinuitu zahraničnej politiky Slovenska voči Ukrajine.

Záväzok Slovenska podporovať Ukrajinu zostáva rozhodný, čo zdôraznil aj nový šéf rezortu zahraničných vecí Miroslav Wlachovský. Vymenovanie novej vlády na Slovensku neznižuje odhodlanie Slovenska pomáhať Ukrajine a obhajovať jej záujmy na medzinárodnej politickej scéne. Okrem toho diskusia ministrov o boji proti dezinformáciám naznačuje uznanie výziev, ktoré predstavujú falošné naratívy, a potrebu spoločného úsilia pri riešení tohto problému. Keďže Slovensko pokračuje vo svojej novej vláde, jeho neochvejná podpora Ukrajine bude naďalej slúžiť ako dôkaz ich trvalého partnerstva.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com