Slovensko

Totálny chaos v parlamente! Poslanci sa pýtajú, čo vlastne schválili: Prešiel aj nevykonateľný zákon

Prekonali samých seba. Aj tak by sa dala charakterizovať situácia, ktorá aktuálne vládne v parlamente. Nová vláda si dala za cieľ upokojiť spoločnosť a priviesť krajinu k predčasným voľbám.

To sa jej počas prvých dní darí a nevidieť výrazné prešľapy kompetentných. Naopak, situácia v parlamente je presne v opačnom rytme – samotní poslanci sa tento týždeň sťažovali, že sa neorientujú v tom, čo vlastne schvaľovali. Vrcholom bolo odobrenie zákona z dielne extrémistov, ktorý nedokázali správne napísať.

Vzhľadom na rekordný počet bodov predseda parlamentu Boris Kollár navrhol, že si musia poslanci vybrať len dva alebo tri zákony, ktoré sú pre nich najdôležitejšie. Keďže sa však blížia voľby a pre každého je dôležité niečo iné, výsledkom je takmer 250 parlamentných bodov. Utrpenie sa pokúsil ukončiť Juraj Krúpa, ktorý navrhol, aby sa rokovanie skončilo v piatok a desiatky zostávajúcich bodov by prepadli na júnovú schôdzu. Poslanci však návrh zamietli.

Exministerka Veronika Remišová, ktorá sa presunula do parlamentu, sa vyjadrila, že je to ešte väčší chaos, ako čakala, a Krúpa doplnil, že zákony, ktoré sa aktuálne riešia, sú „úplne hrozné“ a robia diery v rozpočte.

Aj predseda Hlasu Peter Pellegrini v rozhovore v HN televízii tvrdí, že túto schôdzu treba ukončiť. „Ten chaos v parlamente je enormný, ja už teda niečo pamätám v tom parlamente a toto som ešte nevidel,“ vyjadril sa. Pridal sa aj Peter Pčolinský: „Asi by bolo žiaduce, aby sa táto schôdza čím skôr skončila a nebola ešte prijatá nejaká úplná hlúposť.“ Niektorí poslanci sa po odchode z ministerských postov vracajú do pléna mierne zmätení.

Nevykonateľný zákon

Vrcholom tohto týždňa bolo, keď parlament odobril zákon z dielne poslanca Republiky Eduarda Kočiša, ktorý presadil povinné zverejňovanie zápisníc o priebehu volieb a výsledku hlasovania na obecných stránkach. Poslanecké grémium, ktoré následne zasadalo, zistilo, že v zákone je chyba o podmienkach výkonu volebného práva. Šéf parlamentu Boris Kollár hovoril, že majú dve možnosti: buď im to vráti prezidentka a opravia ho, alebo budú legislatívu upravovať cez iný zákon.

Zuzana Čaputová poslancom odkázala, že si majú veci vyriešiť sami. „Bezprostredne po hlasovaní poslancov v parlamente sa objavili pochybnosti o vykonateľnosti zákona v praxi. Opravou pochybenia parlamentu prezidentským vetom by prezidentka prekročila ústavou daný priestor pre dôvody a spôsob vetovania zákonov, pretože by si privlastnila zákonodarnú iniciatívu, ktorou nedisponuje,“ uviedli z Prezidentského paláca.

Zmätok v zmenách programu

Uprostred týždňa sa Kollár sťažoval v pléne parlamentu, že tam vládne „absolútny chaos“ v súvislosti s množstvom procedurálnych návrhov. Najskôr napríklad schválili, že budú hlasovať vo štvrtok, aby o chvíľku zistili, že to musia zmeniť späť na stredu. Poslanci totiž chceli, aby sa o ich zákonoch rokovalo skôr, ako bolo naplánované. Poslanec Smeru Vladimír Baláž požiadal, aby sa zosumarizovalo, čo sa bude diať v pléne, lebo mal zmätok v prijatých zmenách programu. Kollár tak podľa Denníka N vyzval organizačné oddelenie parlamentu, aby dalo na papier všetky schválené zmeny, aby poslanci vedeli, o čom vlastne budú rokovať.

Je to výsledok neexistujúcej väčšiny

Radoslav Štefančík, politológ

– Tento chaos je výsledkom toho, že v parlamente neexistuje väčšina, ktorá sa hlási k vláde. Keďže poslanci hrajú na vlastné tričko a chcú sa ukázať voličom, tak mnohí z nich predkladajú aj nezmysly, poprípade veci, ktoré by dosť významne zaťažili štátny rozpočet. V každom prípade treba povedať, že je to od týchto poslancov nezodpovedné a volič by sa nemal dať nachytať na takúto „ľúbivú pesničku“. V mnohých prípadoch je toto správanie len o kampani.

Aké návrhy prešli

1. Zákon o volebnom práve

– Obce majú byť po novom povinné zverejňovať na webe zápisnice o priebehu volieb a výsledku hlasovania.

2. Zákon o sociálnom poistení

– Vďaka nemu nárok na materské získajú aj čerstvé absolventky stredných či vysokých škôl.

3. Zákon o výbere mýta

– Znížia sa pokuty za nezaplatenie elektronického mýta pre kamióny na 500 eur.

4. Zavedenie troch hodín telesnej výchovy

– Od nového školského roka musia základné školy zaviesť tri hodiny telesnej výchovy.

5. Obmedzenie sexuálnej výchovy 

– Škola sa má pýtať pred vyučovaním sexuálnej výchovy rodičov, či s tým súhlasia, čo by deklarovali podpísaným súhlasom. Ide to do 2. čítania

Aké návrhy neprešli

1. Zníženie dane na potraviny

– Hlas-SD sa pokúsil znížiť DPH na potraviny z aktuálnych 10 % na 5 %, avšak zákon vyradili už v prvom čítaní. Predkladatelia odhadli, že v prípade schválenia zákona by to štát stálo približne 110 miliónov ročne.

2. Matky bez daní

– Igor Matovič sa pokúsil presadiť ďalšiu „atómovku“, ktorá sa mala tentoraz týkať daňovej úľavy pre matky s deťmi do 15 rokov a mladých ľudí do 25 rokov. Väčšina poslancov sa však zdržala, zákon tak neprešiel. V prípade, že by ho schválili, rozpočet by prišiel takmer o 460 miliónov eur len za budúci rok.

3. Nadácie pre partnerov

– Neschválili ani novelu nadačného zákona, ktorá mala podľa ministra spravodlivosti pomôcť nezosobášeným párom. Išlo o zavedenie súkromných nadácií, kde by si takéto páry vyriešili niektoré záväzky. Mimovládne organizácie však zákon označili ako snahu zakryť oligarchom majetok. V prípade jej schválenia by to podľa nich otváralo dvere financovaniu nelegálnej činnosti či vytváraniu neprehľadných finančných schém.

4. Novela zákona o poľovníctve

– Zákon mal zrušiť povinné členstvo v poľovníckej komore a odobrať jej vydávanie poľovných lístkov.

O akých návrhoch sa ešte bude rokovať

1. Opak reformy o národných parkoch

– Zákon z dielne Filipa Kuffu zatiaľ presunuli na utorok. Podľa ministerstva živ. prostredia by v prípade jeho schválenia došlo k zablokovaniu vyhlasovania zonácií a európsky chránených území a ohrozilo by to tak podanie 3. žiadosti o peniaze z plánu obnovy vo výške 815 miliónov eur.

2. Povinné skladovanie plynu

– Dodávatelia plynu by mali mať povinnosť skladovať minimálne 20 percent objemu plynu vyrátaného z ich trhového podielu a priemeru spotreby posledných piatich rokov v zásobníkoch na území Slovenska.

3. Zákon o interrupciách

– Skupina poslancov OĽaNO predstavuje aj zákon, ktorý pod rúškom „pomoci ženám“ zavádza obmedzenia týkajúce sa interrupcií. V ňom sa podľa mimovládok navrhuje rozšíriť povinnú čakaciu dobu 48 hodín na všetky interrupcie vrátane prípadov, keď je zdravie ženy v ohrození.

4. Zákon o zákaze nedeľného predaja

– Obchody by nemohli predávať v nedeľu, zákon sa už niekoľkokrát posúval a je možné, že prejde.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com