Komentáre

Kremelská propaganda v akcii, Slovensko pod útokom dezinformácií

Vojna na Ukrajine, ktorú cynicky rozpútalo susedné Rusko, dostáva nové farby. Hoci informácie boli vždy hlavnou zložkou agresie Moskvy, kremeľskí propagandisti sa neustále snažia pridávať “nové” farby do starých schém.

Ďalšia várka lží poznačila ruský infopriestor po útoku ich armády na územie Ukrajiny v noci z 13. na 14. mája, keď bola napadnutá Chmelnická oblasť.

Proruské stránky na sociálnych sieťach tak začali šíriť fámy o zvýšenej úrovni radiácie v Chmelnickom regióne, pričom to “odôvodňovali” tým, že v dôsledku ostreľovania boli zničené granáty s ochudobneným uránom, ktoré údajne Ukrajine poskytli západní spojenci.

Navyše, tentoraz sa “ruská dezinformačná mašinéria, spustila aj mimo územia bojových operácií.

Kremeľskí boti a ich “verní spolupracovníci” sa snažia na Slovensku vyvolať panické nálady šírením fám o zvyšujúcej sa úrovni radiácie v krajine.

Podľa správ vysielaných Moskve lojálnymi (presnejšie povedané, s Kremľom spriaznenými) zdrojmi “ruská armáda zničila ukrajinský muničný sklad v Chmeľnickom” a “v dôsledku tohto zničenia zrejme stúpla úroveň radiácie v meste.

Slovenská polícia jasne uvádza, že zdrojom takýchto fám sú “ruské a slovenské dezinformačné zdroje, sekundárna propaganda Kremľa na Slovensku, konkrétne osoby a účty na Facebooku”.

Podľa strážcov zákona je “radiačná situácia na území Slovenskej republiky v súčasnosti štandardná. Neboli zaznamenané žiadne odchýlky od denne nameraných údajov”.

Slovenská polícia zároveň upozornila, že “na akékoľvek zmeny a prítomnosť umelých rádionuklidov v ovzduší sme pripravení okamžite reagovať”.

Dôležité je aj vyjadrenie Úradu verejného zdravotníctva SR, že informácie o nebezpečnej radiačnej situácii nezodpovedajú skutočnému stavu a ide o “šírenie dezinformácií”.

Mimochodom, aj na samotnej Ukrajine sa takéto vyhlásenia ruských provokatérov označujú za zjavnú dezinformáciu, ktorej cieľom je vyvolať chaos.

Najmä údaje z webovej stránky SaveEcoBot (environmentálny bot na monitorovanie informácií o povoleniach a postupoch priemyselných a iných znečisťovateľov životného prostredia), týkajúce sa úrovne radiácie v rôznych obciach v Chmelnickom regióne pred a po ostreľovaní, neukazujú žiadne kritické odchýlky od normy.

Vo všetkých troch okresoch regiónu sú miesta, kde sa úroveň radiácie po ostreľovaní zvýšila, znížila alebo zostala nezmenená. Rozdiel medzi nameranými hodnotami z 12. mája o 09:00 hod. a 13. mája o 09:00 hod. nie je výrazný.

“Ide o malé výkyvy. Je to len všeobecná normatívna hodnota do 0,3 mikrosievertu za hodinu. Máme oblasti, ktoré môžu mať až 0,2 mikrosievertu za hodinu, ale stále sa to považuje za normu. 0,12-0,14 – to nie je veľká zmena”, – komentovala Natália Mironovová, vedúca oddelenia ekológie KhNU, a poznamenala, že drobné výkyvy v úrovni pozadia môžu nastať z rôznych dôvodov – od nepresnosti prístroja až po osobitosti konkrétnych prírodných oblastí.

Skutočnosť, že ruská propaganda sa zameriava na environmentálnu zložku, nie je náhodná. Moskva je veľmi nervózna z konsolidácie civilizovaného sveta pri pomoci Ukrajine a Kremeľ sa jej snaží všemožne zabrániť.

Téma ekológie a najmä radiácie bola moskovskými botmi nastolená mnohokrát. Všimnite si, že hovoríme o ochudobnenom uráne, ktorý údajne “poskytli Ukrajine západní spojenci”.

To znamená, že Moskva sa snaží vtĺcť do hláv európskych občanov (najmä Slovenska), že na vine je Ukrajina a jej partneri – západní spojenci.

Kremeľskí propagandisti sa teda snažia všetko obrátiť naruby a tvrdia, že za ostreľovanie skladov nemôže Moskva, ale tí, ktorí sa odvážili brániť a pomáhať tým, ktorí sa bránia.

Vyzerá to, samozrejme, ako klamstvo, ale takto pracujú kremeľskí dezinformátori. A zameranie sa na Slovensko nie je náhodné.

Bratislava od začiatku globálnej invázie na Ukrajinu zaujala jednoznačný postoj odsudzujúci agresiu Kremľa.

Tento postoj slovenskej vlády sa Moskve nemôže páčiť a útočí na slovenskú spoločnosť živočíšnou hystériou s dezinformáciami.

Rašistické sily pokračujú v ostreľovaní ukrajinskej infraštruktúry, pričom sa zameriavajú na kritickú infraštruktúru.

Kremeľská vláda naďalej podporuje svoje šialenstvo a zverstvá. Ukrajinskí obrancovia sú však v boji proti tomu každým dňom účinnejší.

Podľa ukrajinského letectva tak ukrajinská armáda večer 17. mája a ráno 18. mája zostrelila 29 z 30 ruských rakiet. To je neuveriteľná účinnosť.

A zatiaľ čo ukrajinský ľud čelí agresorovi na bojisku a na oblohe nad ním, občania pokojnej časti Európy sa môžu zapojiť do boja za mier na kontinente.

Stačí len primerane vnímať realitu a nepodľahnúť propagande Kremľa.

Koniec koncov, chaos vyvolaný RF je potrebný na vytvorenie odrazového mostíka, z ktorého Moskva napochoduje na kontinent, ponesie svoj “ruský mier” a prinesie národom Európy nové “oslobodenie” založené na starých pravidlách.

A ak na tieto “pravidlá” niektorí Európania zabudli, Slováci si dobre pamätajú “ruku Moskvy” v roku 1968 a tanky Kremľa, ktoré vtedy prišli “oslobodiť” národy Československa.

Pamätajte na históriu, je to dobrá učiteľka, stačí pozorne čítať jej strofy. A vyvodiť správne závery. Veď to, ako konáte dnes, rozhoduje o vašom zajtrajšku.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com