Svet

Lukašenko sa prvýkrát po 29 rokoch neukázal na ceremónii: Špekuluje sa o vážnej chorobe!

Bieloruský autoritársky prezident Alexander Lukašenko sa v nedeľu neobjavil na ceremónii k pocte štátnej vlajky, ktorá sa konala v Minsku. Ako napísala agentúra DPA, stalo sa tak prvýkrát po 29 rokoch.

Šesťdesiatosemročného vodcu zastúpil premiér Raman Haloučanka, čo priživilo špekulácie o Lukašenkom zhoršujúcom sa zdravotnom stave. Ukrajinské médiá dokonca informovali, že je Lukašenko v nemocnici.

Bieloruský vodca tento týždeň v utorok spoločne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a lídrami viacerých stredoázijských krajín a Arménska prizeral vojenskej prehliadke na Červenom námestí. Hneď potom sa ale vrátil do Minska a nezostal v Moskve až do konca osláv. V Minsku sa síce tiež zúčastnil na oslavách víťazstva nad nacistickým Nemeckom, avšak nepredniesol svoj tradičný prejav.

Podľa médií je Lukašenko, prezývaný posledný európsky diktátor, od začiatku mája celkovo málo vidieť. Túto sobotu podľa všetkého mimo zraku verejnosti navštívil kliniku na predmestí Minska, ktorú využívajú najvyšší predstavitelia krajiny.

Aj podľa jedného z bieloruských opozičných predákov a bývalého ministra kultúry Pavla Latušku je Lukašenko “zjavne veľmi vážne chorý”. “Nedokáže prejsť pár sto metrov, nemôže ani stáť rovno na tribúne, trasie sa slabosťou,” uviedol Latuška.

Lukašenko je pri moci od júla 1994, keď bol hlavou štátu zvolený po prvý raz. O dva roky neskôr presadil novú ústavu a vďaka tomu prezidentský mandát predĺžil do roku 2001. Prezidentské voľby v tomto roku opäť vyhral a referendom v roku 2004 zrušil obmedzenia, ktoré mu znemožňovalo vykonávať úrad prezidenta viac ako dve funkčné obdobia.

Lukašenko potom podľa ústrednej volebnej komisie vyhral aj ďalšie voľby v rokoch 2006, 2010 a 2015. Podľa oficiálnych výsledkov bol zvolený aj vo voľbách v roku 2020. Opozícia a západné krajiny však označili oznámený výsledok za zmanipulovaný a Bielorusko následne zažilo obrovskú vlnu protestov. Polícia proti nim tvrdo zasiahla a desaťtisíce ľudí zatkla.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com