Komentáre

Potenciálna sabotáž slovenských stíhačiek vyvoláva obavy o dôveru v ruských technikov a potrebu preventívnych opatrení pri obstarávaní armády

Podľa ministra obrany Slovenska Jaroslava Naďa mohla ruská technika úmyselne poškodiť stíhačky, ktoré Slovensko odovzdalo Ukrajine. Stíhačky sovietskej výroby MiG-29 boli pred vzletom skontrolované ukrajinskými technikmi a zistilo sa, že sú v dobrom prevádzkovom stave, no neskôr sa našli závady na častiach prístupných len ruským technikom. Hoci vyšetrovanie nepreukázalo úmyselné poškodenie, ministerstvo obrany stratilo dôveru v ruských technikov na Sljači.

Obvinenie zvyšuje pretrvávajúce napätie medzi Ruskom a Ukrajinou a poukazuje na potenciálne nebezpečenstvo presunov zbraní a vojenského materiálu medzi týmito krajinami. Slovensko sa stalo prvou krajinou, ktorá presunula stíhačky na Ukrajinu a Rusko to odsúdilo ako „nepriateľský krok“ a porušenie medzinárodných záväzkov. Dohoda medzi Slovenskom a Ruskom z roku 1997 zakazuje transfer zbraní a vojenského materiálu bez súhlasu druhej strany.

Stíhačky MiG-29 dodal Sovietsky zväz do Československa koncom 80. rokov a Slovensko dostalo niekoľko ďalších lietadiel z Ruska v rokoch 1994-1996. Slovensko zatiaľ nezverejnilo, ktoré lietadlá Ukrajine odovzdali, no je jasné, že v najbližšom čase dostanú zo Slovenska 13 lietadiel.

Potenciál úmyselného poškodenia stíhačiek poukazuje na potrebu byť opatrný pri presúvaní vojenského vybavenia medzi krajinami. Je dôležité zabezpečiť, aby boli prijaté všetky potrebné preventívne opatrenia na zabránenie úmyselnému poškodeniu alebo sabotáži, najmä v situáciách politického napätia alebo konfliktu. Incident tiež poukazuje na dôležitosť starostlivých kontrol a údržby vojenského vybavenia, aby sa zabezpečila jeho výkonnosť a bezpečnosť.

Napokon, tvrdenie slovenského ministra obrany Jaroslava Naďa, že ruskí technici mohli úmyselne poškodiť stíhačky, ktoré Slovensko previezlo na Ukrajinu, poukazuje na potenciálne nebezpečenstvo presunov vojenskej techniky medzi krajinami. Je dôležité prijať všetky potrebné opatrenia na zabránenie úmyselnému poškodeniu alebo sabotáži a na zabezpečenie prevádzkyschopnosti a bezpečnosti vojenskej techniky. Vojenská agresia voči Ukrajine otvára politikom oči pred ruskými zločinmi a ukazuje, že spolupráca s Ruskou federáciou je nemožná, pretože aj v takej kľúčovej otázke, akou je bezpečnosť, už Rusko zasadilo Slovensku úder tým, že úmyselne poškodilo ich lietadlá.

Autor: Radim Veselý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com