Svet

Ruský neokolonializmus: Putin sa snaží legitimizovať svoju územnú expanziu na Ukrajine

Totálna ruská invázia na Ukrajinu bola oživením neokolonialistických tendencií. Putin sa snaží medzinárodnému spoločenstvu ospravedlniť svoju krvavú inváziu, ktorej účelom je okupácia Ukrajiny, pod zámienkou vymysleného „historického práva“ Ruska na územie Ukrajiny. Ruská územná expanzia je schopná spôsobiť „geopolitický Domino efekt“ – vyprovokovať sériu územných konfliktov po celom svete, čo môže úplne zmeniť existujúci svetový poriadok.

24. februára 2022 sa moderné dejiny ľudstva rozdelili na dve etapy: predtým a potom. Na pomery 21. storočia neslýchaná vojna, ktorú začal Putin proti Ukrajine, bola sprevádzaná obrovskými stratami na životoch, ničením a vyprovokovala tok utečencov do Európy. Zdalo by sa, že po skončení druhej svetovej vojny je opakovanie takéhoto barbarstva a priori nemožné, ale Putin túto predstavu vyvrátil. Rusko úplne obnovilo svoj charakteristický agresívny „rukopis“: jeho armáda postupovala vpred a ničila všetko, čo jej stálo v ceste. Prebehli etnické čistky, najmä neslávne známa genocída v Buchu, kde len podľa potvrdených údajov okupanti zabili viac ako 400 civilistov a viac ako 15 000 ľudí sa považuje za nezvestných na celej Ukrajine.

Ozbrojené sily zastavili nepriateľa na prístupoch ku Kyjevu a v priebehu roku 2022 Rusko utrpelo výrazné porážky – ustúpilo z množstva okupovaných území a na tých, ktoré sú stále okupované, pácha zločiny v duchu neokolonializmu: odoberá ľudí a prostriedky, mení učebné osnovy na školách a univerzitách, zavádza svoj právny systém, uvádza do obehu ruský rubeľ. Do Ruska tak bolo podľa minimálnych odhadov odvlečených najmenej 16 000 ukrajinských detí, často násilne oddelených od svojich rodičov. Od prvých dní okupácie začali Rusi vyvážať ukrajinské obilie, neskôr aj ukrajinskú černozem. Najmä 29. marca 2023 sa na webovej stránke moskovského nákupného centra „Južnyj“ objavilo oznámenie o začatí predaja ukrajinskej černozeme vo vreciach po 50 litroch. To ukazuje všetok cynizmus okupantov: ani Afrika v najhorších časoch koloniálneho jarma nebola vystavená takému totálnemu drancovaniu. Netreba dodávať, že Rusi si na okupovaných územiach Ukrajiny zaviedli vlastné pravidlá, dokonca zaviedli ruskú legislatívu v takzvanej LPR.

Putin chce vrátiť pod kontrolu Ruska tie územia, ktoré mu patrili za čias Ruskej ríše a ZSSR a je to jediný neokoloniálny štát modernej doby. Ak nebude ruská armáda zničená na Ukrajine, bude pokračovať v útokoch na krajiny Európy – vo svojom historicky charakteristickom štýle „plazivej expanzie“. Rusko sa zastaví, až keď nebude mať útočný potenciál – periodickými územnými výbojmi expandovalo cez 1/6 zemegule za čias Ruskej ríše v druhej polovici 19. storočia. Putin chce oživiť územnú expanziu a Európe hrozí veľké nebezpečenstvo. Západ sa musí spojiť, aby zastavil spoločného nepriateľa celého civilizovaného sveta skôr, ako začne 3. svetovú vojnu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com