Svet

Český prezident na návšteve Poľska: Prezrel si miesto, odkiaľ prúdi pomoc Ukrajine

Český prezident Petr Pavel zakončil v piatok svoju druhú zahraničnú cestu prehliadkou medzinárodného logistického centra v poľskom Rzeszówe, odkiaľ prúdi väčšina pomoci Ukrajine.

Návštevu tohto miesta označil za mimoriadne zaujímavú, informuje spravodajkyňa TASR. Ako zdôraznil, cez toto logistické centrum putuje približne 80 percent všetkej vojenskej aj humanitárnej pomoci na Ukrajinu. “Je dobré vidieť, aký obrovský rozsah pomoci členské krajiny NATO, EÚ, ale aj ďalšie, poskytujú,” okomentoval prehliadku centra Pavel.

Český prezident tiež ocenil organizáciu a bezpečnostné opatrenia počas svojich doterajších dvoch zahraničných návštev. “Nemám čo vytknúť. Naopak som bol veľmi prekvapený ústretovosťou v oboch krajinách. Nielen na Slovensku, ale aj tu v Poľsku bolo to prijatie naozaj nadštandardné. A to aj na pomery oficiálnej štátnej návštevy,” dodal Pavel.

V budúcom týždni ho čaká cesta do Berlína. Podľa svojich slov by ju chcel využiť na opätovné nastavenie vzťahov. “Sľubujem si od toho, že rokovanie bude otvorené. Zrejme asi nebude až také ústretové ako tu, predsa len Nemecko je v trochu inej role,” povedal Pavel. Neočakáva však, že by narazili na nejakú spornú tému. “Naopak, z tých signálov, ktoré som mal, je na strane Nemecka pozitívne očakávanie,” dodal.

Pavel sa funkcie prezidenta ČR ujal minulý týždeň vo štvrtok. Nasledujúci deň už do funkcie vymenoval nového ministra, v pondelok a utorok bol na návšteve Slovenska. V stredu podpísal prvý zákon a štvrtok a piatok strávil v Poľsku. Zároveň zverejnil svoj plán na prvých 100 dní vo funkcii, v ktorom zopakoval, že chce byť aktívnou hlavou štátu.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com