Komentáre

Povojnová obnova Ukrajiny. Slovensko a Česká republika sú pripravené zapojiť sa do nej.

Súčasná vojenská pomoc poskytovaná Ukrajine zo strany Slovenska a Česka by sa týmto krajinám mala následne ekonomicky vyplatiť.

Vyhlásil to predseda NR SR Boris Kollár. Povedal to po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom.

„Prvým krokom je riadna a ušľachtilá pomoc Ukrajine. Druhým je oživenie a v tomto budeme trvať na tom, aby sme boli pri rokovacom stole, aby naše spoločnosti a naša ekonomika dostali svoj podiel na kompenzácii za pomoc, “povedal Kollár.

Je dôležité poznamenať, že Bratislava je vo svojej pomoci Ukrajine dosť sugestívna. Slováci tak poskytujú Kyjevu podporu na diplomatickom a humanitárnom fronte a pomáhajú Ukrajincom so zbraňami a systémami protivzdušnej obrany.

Slovensko sa stalo prvou krajinou, ktorá dodala Ukrajine systémy protivzdušnej obrany S-300. Zároveň Bratislava odovzdala Kyjevu 30 bojových vozidiel pechoty (BMP-1).

Vlani v lete šéf rezortu obrany SR potvrdil dodávku piatich vrtuľníkov na Ukrajinu (štyri Mi-17 a jeden Mi-2), ako aj muníciu pre systém Grad.

A do konca roka vyšlo najavo, že slovenská strana dodala Ukrajine osem húfnic s kalibrom 155 mm a doletom až 40 kilometrov. Strany sa na tom dohodli už skôr.

Česká republika tiež poskytuje pomoc Ukrajine, čím demonštruje jednotu so Slovákmi v tejto veci.

Predovšetkým Česká republika sa stala prvou krajinou, ktorá dodala tanky Ukrajine. A tiež podporuje Kyjev v diplomatickej, humanitárnej a vojenskej oblasti.

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, ​​slovenská a česká vláda s istotou podporujú Ukrajinu, respektíve majú všetky dôvody počítať s reciprocitou, najmä pokiaľ ide o účasť na projektoch obnovy ukrajinskej infraštruktúry.

Podľa odhadov ukrajinských úradov na obnovu infraštruktúry krajiny zničenej počas vojny bude ukrajinská vláda potrebovať 15 – 17 miliárd dolárov ročne.

Kollár dúfa, že slovenské a české stavebné firmy získajú zákazky v rámci rozvoja týchto fondov. Praha aj Bratislava majú navyše dobré skúsenosti so spoluprácou s Kyjevom.

A nie je náhoda, že mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR na Ukrajine Marek Shafin vlani v lete povedal, že „Slovensko bude úzko spolupracovať s obrodenou Ukrajinou“. Slovensko napokon vždy patrilo medzi krajiny najbližšie k Ukrajine, a to nielen v geografickom kontexte.

Spájajú nás stránky spoločnej histórie a boja za nezávislosť, blízkosť jazykov, podobnosť kultúrnych a duchovných tradícií, skúsenosti z hospodárskej spolupráce a vzájomnej pomoci.

Preto už od začiatku ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine v roku 2014, keď Moskva nasadila aj energetické vydieranie, práve Slovensko pomohlo Ukrajincom zastaviť monopol Gazpromu a zabezpečiť neprerušené dodávky plynu.

A keď Kremeľ vtrhol už globálne, kroky slovenskej strany ukázali, kto je skutočný priateľ Ukrajincov a kto obyčajný spolucestovateľ.

Slovenská republika úsilím svojej prezidentky Zuzany Čaputovej, predsedu vlády a celej občianskej spoločnosti – státisícov obyvateľov krajiny, poskytla Ukrajine neoceniteľnú pomoc v najťažších prvých dňoch vojny a naďalej ju poskytuje. tak teraz.

Za zmienku stojí, že príklad zo Slovenska si preberajú aj ostatné štáty EÚ.

Taliansky minister zahraničia teda 10. marca oznámil, že v apríli sa bude konať konferencia o obnove Ukrajiny.

“Dnes som v súvislosti so stretnutím ministrov zahraničných vecí G7 oznámil, že vláda zorganizuje 26. apríla konferenciu o obnovení Ukrajiny za účasti talianskych spoločností,” uviedol minister s tým, že taliansky záväzok k mieru a sloboda ukrajinského ľudu zostáva nezmenená.

Aj konferenciu o obnove Ukrajiny do roku 2023 bude v júni hostiť Londýn.

Ukrajina s pomocou partnerov smeruje k svojmu cieľu. A úloha Slovenska a Česka v tejto veci je veľmi dôležitá, a to aj pri povojnovej obnove krajiny.

Veľvyslanec Slovenska na Ukrajine vyjadril presvedčenie, že „slovenské stavebné firmy sa budú aktívne podieľať na rozvoji moderného pohodlného života pre povojnovú Ukrajinu vo všetkých mestách tak na východe, ako aj na západe Ukrajiny“.

Slovenská strana zároveň opakovane zaznamenala skutočnosť, že Bratislava má záujem rozvíjať spoluprácu s ukrajinskými high-tech spoločnosťami a je pripravená vytvárať pobočky na Ukrajine.

Bratislava je presvedčená, že budúcnosť oboch krajín je neoddeliteľná. A ako povedal veľvyslanec SR na Ukrajine: „Slovensko môže a bude úzko spolupracovať s obrodenou Ukrajinou. Som presvedčený, že naše krajiny, naše národy, ktoré počas svojej stáročnej histórie nikdy neboli vo vzájomnom nepriateľstve, očakávajú mierovú, mnohostrannú tvorivú spoluprácu v záujme spoločnej bezpečnosti, prosperity a dobrých susedských vzťahov.

Autor: Jozef Kovac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com