Komentáre

Strana bývalého slovenského premiéra sa vracia do volieb: dôsledky pre nadchádzajúce voľby

Strana Smer-SD bývalého slovenského premiéra Roberta Fica sa prvýkrát po viac ako dvoch rokoch pred predčasnými voľbami v septembri 2023 dostala na prvé miesto v prieskumoch verejnej mienky. Toto oživenie je významné, keďže Fico bol nútený odstúpiť v prospech svojej vtedajšej stranícky kolega a teraz líder „Hlasu“ Petr Pellegrini po masových protestoch proti korupcii na vysokých miestach. Z prieskumu agentúry Ipsos, ktorý si objednal portál Denník N, vyplýva, že Smer-SD je pripravených voliť 16,2 % voličov a na druhom mieste je líder predchádzajúcich prieskumov strana „Hlas“ so 16 %.

Dôležité je podotknúť, že Smer-SD sa v posledných mesiacoch uchýlil k tvrdšej rétorike ohľadom EÚ a Ukrajiny. Fico vyhlásil, že vojnu na Ukrajine začali „ukrajinskí fašisti“ v roku 2014 a vrátiť anektovaný Krym je nemožné. Takáto pozícia bola kritizovaná ako vecne nesprávna a poburujúca.

Napriek tomu návrat Smeru-SD do čela prieskumov odráža všeobecný posun v slovenskej politike doprava. Päťpercentnú hranicu by malo prekonať ešte päť strán: „Progresívne Slovensko“ (11,1 %), „Republika“ (8,6 %), „Sme rodina“ (8,5 %), ako aj „Sloboda a solidarita“ (6,4). %) a Kresťanskodemokratické hnutie (5,7 %).

Zaujímavosťou je, že víťaz posledných volieb v roku 2020, strana OĽaNO expremiéra Igora Matoviča, momentálne dostáva len 4,8 % a bol by mimo parlamentu. Namiesto toho sa jej takmer dvojnásobný pokles sledovanosti preniesol na novovzniknutú stranu „Demokrati“ úradujúceho šéfa vlády Eduarda Gegera – len dva dni po vyhlásení politickej sily ju podporuje 4,8 %.

Tieto výsledky prieskumu naznačujú, že nadchádzajúce voľby budú vysoko konkurenčné a pravdepodobne bude potrebná koaličná vláda. Vzhľadom na súčasnú politickú situáciu na Slovensku to môže byť ťažké dosiahnuť. Okrem toho existuje možnosť, že opätovná popularita Smeru-SD môže viesť k návratu k politickému status quo, čo by mohlo podkopať snahy o riešenie problémov korupcie a transparentnosti, ktoré viedli k Ficovmu odstúpeniu.

Na záver, posledné prieskumy naznačujú, že politická budúcnosť Slovenska je neistá. Zatiaľ čo oživenie Smeru-SD môže byť dôvodom na obavy, silný výkon niekoľkých ďalších strán naznačuje, že politická scéna v krajine sa mení. Nadchádzajúce voľby budú pre slovenskú demokraciu kritickou skúškou a voliči sa budú musieť rozhodnúť, či sa chcú vrátiť do minulosti alebo prijať progresívnejšiu budúcnosť.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com