Slovensko

Heger prebral kontrolu nad zdravotníctvom. Palkovič bude rozhodovať o európskych miliónoch

Výstavba zdravotníckych zariadení má na Slovensku nelichotivú minulosť. Od zmeny režimu dokázal štát postaviť len nemocnicu sv. Michala v Bratislave pre silové zložky. K tomu aby sa Slovensko vo výstavbe nemocníc rozbehlo nepomáhajú ani európske peniaze. Zatiaľ sa k peniazom z plánu obnovy dostalo dokopy desať nemocníc.

Prvých viac ako 600 miliónov eur ešte vlani v júli vláda odklepla pre štátne nemocnice v Bratislave a v Martine. Posledný deň na stoličke ministra zdravotníctva brigádny generál Vladimír Lengvarský (nom. OľaNO) odobril peniaze pre ďalších osem nemocníc. Peniaze z aktuálneho 200-miliónového balíka dostanú tri nemocnice, ktoré patria pod súkromnú skupinu Agel, jedna patrí pod Svet zdravia skupiny Penta. Uspeli aj nemocnice v Bardejove, Poprade, Čadci a Bojniciach.

To, že Lengvarský v posledný deň v úrade rozdal milióny eur považuje dočasne poverený premiér Eduard Heger (nezarad. Demokrati) za “vysoko neštandardné” a vypýtal si zmluvy na kontrolu. Vláda v stredu vymenovala Michala Palkoviča za nového štátneho tajomníka. Ten má podľa Hegera ministerské právomoci a rezort povedie.

Palkovič je skúsený patológ a na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou riadil sekciu súdneho lekárstva a patologickej anatómie. „Michal Palkovič sa počas pôsobenia vo funkcii zástupcu predsedníčky úradu osvedčil nielen ako skúsený odborník v oblasti medicíny, ale aj ako kvalitný manažér,” napísal o ňom úrad.

Neustále zdržania

Palkovič je však do 14. marca v zahraničí a s výsledkom auditu sa čaká na neho. Premiérov hovorca Matej Neumann ozrejmil, že audit stále prebieha a o všetkých výsledkoch bude informovať už nový štátny tajomník Michal Palkovič.

Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA), ktorá spadá pod úrad vlády zdôrazňuje, že v súčasnosti nespochybňujú, ale ani nepotvrdzujú Lengvarského vyhodnotenie výzvy. „Zámerom NIKA v tomto prípade je, aj vzhľadom na krízový dohľad, ktorý je zavedený na ministerstve zdravotníctva, ustrážiť transparentnosť, vylúčiť možný konflikt záujmov, ako aj iné prípadné pochybenia v procese, ktoré by mohli byť následne problematické pri audite zo strany Európskej komisie,” uviedla vedúca komunikačného oddelenia NIKA Barbora Belovická.

Kedy bude známe, s ktorými nemocnicami podpíše ministerstvo zmluvy, je podľa nej otázka na rezort zdravotníctva.

Nemocnice, ktoré Lengvarský vybral s peniazmi na rekonštrukcie rátajú. „Ešte 7.3.2023 sme z ministerstva zdravotníctva dostali písomné oznámenie, že naša žiadosť spĺňa podmienky určené výzvou,” ozrejmil pre denník Pravda riaditeľ Nemocnice Bojnice Peter Glatz. Písomné oznámenie je z dňa 2. marca 2023. Obáva sa však, že nestihnú termín koniec roka 2026. „V prípade, že sa proces zdrží opätovným prehodnocovaním alebo jeho celým zopakovaním sa alebo až zrušením. Tak môže slovenské zdravotníctvo prísť o viac ako 200 miliónov eur,“ dodal Glatz.

Politické tlaky

„Veríme, že zverejnené výsledky zrušené nebudú. Splnili sme všetky podmienky stanovené výzvou a nie je dôvod na spochybnenie výsledku. Obávame sa však, že dôjde k oneskoreniu vydania rozhodnutí o schválení, a tým aj k oneskoreniu celej realizácie projektov,” uviedla hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja Lenka Kukučková. Kraju patrí Nemocnica Prievidza so sídlom v Bojniciach.

Finančnej skupine Penta ministerstvo odkleplo peniaze pre jeden projekt na rekonštrukciu Nemocnice Spišská Nová Ves. Ďalšie tri projekty im štát zamietol a situáciu komentovať nateraz nechcú.

Asociácia nemocníc ostro odmieta spochybňovanie výsledkov výzvy z plánu obnovy. „Politické zásahy do už vyhodnotenej výzvy môžu znamenať, že slovenskí pacienti prídu o historickú investíciu do nemocníc v stovkách miliónov eur. ANS sa preto plánuje obrátiť na Európsku komisiu, aby dohliadla na transparentnosť výzvy a zabránila jej politickému ovplyvňovaniu,“ odkázala asociácia Hegerovmu auditu. S tvrdeniami ANS súhlasí aj poslankyňa za SaS a členka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková. „Ťažko tu niečo kritizovať a naťahovať čas, čo môže spôsobiť, že o peniaze prídeme,“ uviedla. Zdôraznila, že nemocnice boli vybrané na základe vopred stanovených podmienok, ktoré schválila vláda. Exminister Lengvarský s vyhodnotením výzvy podľa nej nemal nič spoločné. Zdôraznila, že peniaze nebudú slúžiť súkromníkom, ale ľuďom v regiónoch.

Poslankyňa poukazuje na to, že výzva mala byť vyhlásená oveľa skôr a vyhodnotená už v decembri. Tvrdí, že omeškanie je výsledkom boja hnutia OĽaNO s neštátnym sektorom. „Na Lengvarského bol nátlak, aby výzvy neotváral, lebo sa k nim nemôžu dostať štátne nemocnice,“ dodala.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com