Svet

Potupa pre Putina: Rusko nebolo pozvané na svetovú bezpečnostnú konferenciu

Predstavitelia ruskej vlády neboli tento rok pozvaní na Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu (MSC).

Oznámil to v stredu predseda MSC Christoph Heusgen, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Na MSC sa každoročné stretávajú poprední svetoví predstavitelia z oblasti obrany a bezpečností. Tento rok sa konferencia uskutoční 17. – 19. februára, teda len pár dní pred prvým výročím vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. “Nechceme ponúknuť scénu tým, ktorí šliapu po medzinárodnom práve,” povedal pre Reuters Heusgen, ktorý dlhé roky pôsobil ako poradca bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej pre zahraničnú politiku.

Rusko nebolo zastúpené ani vlani, keďže Moskva sa prvýkrát po niekoľkých rokoch rozhodla, že svojho predstaviteľa do Mníchova nepošle. Heusgen ďalej uviedol, že tento rok bolo pozvaných viac politikov a odborníkov z krajín s rastúcou ekonomikou. Organizátori totiž nechcú, aby sa MSC stala ďalším podujatím, kde medzi sebou rokujú len Američania s Európanmi.

Program tohtoročnej konferencie ešte nebol zverejnený. Vlani však medzi účastníkov patrili napríklad ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, americká viceprezidentka Kamala Harrisová alebo generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com