Komentáre

Rusko pripravuje dôkladné zmeny v ruskej armáde. Peskov prezrádza, ako je to s mobilizáciou

Rusko začne zvyšovať veľkosť svojej armády už v roku 2023 a tento proces potrvá do roku 2026, oznámil ruský minister obrany Sergej Šojgu. Oznámil tiež vytvorenie vojenských obvodov v Moskve a Leningrade, vytvorenie vojenského zboru v Karélii a posilnenie námorníctva, raketových a jadrových síl, informovali ruské tlačové agentúry.

Ruská armáda sa bude zvyšovať

Podľa Šojgu sa Vladimir Putin rozhodol zvýšiť početnosť armády na 1,5 milióna vojakov, ale príslušné dokumenty od prezidenta ešte neboli zverejnené.

Minister zdôraznil, že úsilie o vybudovanie zloženia a sily Ozbrojených síl Ruskej federácie musí byť komplexné. Je potrebné zabezpečiť najmä vybudovanie infraštruktúry pre nasadenie vojsk, ako aj dodávky zbraní, vojenskej a špeciálnej techniky a materiálu.

Žiadal, aby sa osobitná pozornosť venovala náboru vojakov zmluvnej služby, zabezpečovaniu včasných dodávok zbraní, zvyšovaniu počtu cvičísk vo vojenských obvodoch a v nových oblastiach atď. kadeti a stážisti na vysokých školách ministerstva obrany a špecialisti vo výcvikových strediskách ozbrojených síl

Zároveň na zaistenie bezpečnosti krajiny budú vytvorené vojenské okruhy Moskva a Leningrad a v Karélii bude vytvorený armádny zbor. Šéf rezortu obrany napokon nariadil posilnenie bojovej zložky námorníctva, letectva a strategických raketových síl.

Šojgu tiež navrhol postupné zvyšovanie veku brannej povinnosti z 18 na 21 rokov a vekovú hranicu z 27 na 30 rokov. Spodná veková hranica zostala zachovaná, ale horná sa zvýšila. Už na jar sa vek brancov zvýši na 30 rokov.

Peskov prezrádza, či Putin vyhlási ďalšiu mobilizáciu

Rusi sa obávajú ďalšej vlny mobilizácie, najmä po tom, čo Kremeľ potvrdil, že Putinov mobilizačný dekrét stále platí. Kremeľ uviedol, že keďže bol ohlásený koniec mobilizácie, nový dokument nie je potrebný.

Oficiálne bol koniec mobilizácie vyhlásený na koniec októbra. Úrady trvajú na tom, že sa neplánuje „druhá vlna“, no ľudskoprávni aktivisti a experti o tom pochybujú. 31. decembra sa v Rusku skončila branná povinnosť a ešte aktívnejšie sa šírili chýry o možnej novej mobilizácii.

Minulý týždeň britské noviny Times s odvolaním sa na západné spravodajské zdroje varovali, že v najbližších týždňoch by sa v Rusku mohlo zmobilizovať až 500 000 ľudí. viac mužov. Ukrajinská rozviedka tiež tvrdila, že mobilizácia v Rusku bude pokračovať aj po Novom roku.

“Ruský prezident Vladimir Putin zajtra, 18. januára, počas udalostí súvisiacich s 80. výročím prelomenia blokády Leningradu, neoznámi zmenu režimu špeciálnej operácie ani pokračovanie mobilizácie,” uviedol prezidentov hovorca Dmitrij. Peskov povedal v rozhovore pre mediálny projekt Note Media.

  • Všetko sú to fámy. Nepočúvajte ich,“ komentoval hovorca Kremľa informácie, ktoré sa objavili na viacerých telegramových kanáloch.

Peskov už skôr uviedol, že téma kontinuálnej mobilizácie v Rusku bola “umelo vzbudzovaná”, a to aj zo zahraničia. – Áno, je to umelo živené aj zo zahraničia, aj zvnútra krajiny. Navrhujem mať neustále na pamäti príslušné vyjadrenia prezidenta Putina k tejto záležitosti,“ povedal Peskov (cituje Interfax).

Na otázku, či vyhláška o začatí mobilizácie z 21. septembra ešte platí, Peskov odpovedal: – Vo vyhláške bol uvedený konkrétny počet do 300-tisíc. ľudí. V súlade s tým bola táto vyhláška splnená (vo výslovnej časti vyhlášky toto číslo nebolo vôbec uvedené, jeden bod bol uzavretý, toto číslo uviedol ruský minister obrany).

Paweł Chikow, šéf ľudskoprávnej organizácie Agora, však vysvetlil, že „otázka ukončenia alebo pozastavenia mobilizácie nie je nijako upravená normatívnymi aktmi“, takže trvá dovtedy, kým ju „nedokončí úradník, ktorý oznámil to“, a to sa formálne nestalo.
Kto sa môže vyhnúť mobilizácii

Ruskí poslanci z frakcie Noví ľudia na čele s Alexejom Nečajevom predložili Štátnej dume návrh zákona, ktorý by odložil mobilizáciu pre individuálnych podnikateľov s viac ako piatimi zamestnancami. Navrhuje tiež odklad pre manažérov fariem a pre jediných účastníkov spoločností s ručením obmedzeným. Tí, ktorí sú oslobodení od mobilizácie, nesmú mať nedoplatky na mzdách a daniach. V dokumente sa uvádza, že požiadavka neplatiť poplatky sa nebude vzťahovať na vedúcich fariem, pretože „zabezpečujú potravinovú bezpečnosť Ruskej federácie“.

  • V Rusku je zmobilizovaných 27 000 ľudí. podnikatelia – nikam neutekajú, neskrývajú sa. V Rusku je menej ako 6 miliónov podnikateľov. 2,3 milióna právnických osôb a 3,7 milióna fyzických osôb podnikateľov. Koľko je 27 000 z tohto čísla? To je takmer pol percenta. A napríklad v krajine je asi 2,5 milióna štátnych zamestnancov všetkých úrovní. Z toho len 1700 bolo mobilizovaných. To je sedem stotín percenta. Ako vidíte, rozdiel je viac ako šesťnásobný, povedal šéf Nového ľudu Alexej Nečajev, ktorého citovala agentúra TASS.

Výbor pre obranu dumy 16. januára odmietol podporiť návrh zákona, ktorý navrhoval zavedenie odkladu vojenskej služby v rámci čiastočnej mobilizácie pre kandidátov a doktorov vied. Iniciatívu už skôr nepodporilo ministerstvo obrany.

Čiastočná mobilizácia trvala v Rusku od 21. septembra do 31. októbra 2022. Ministerstvo obrany oznámilo plány na povolanie 300 000 vojakov do armády. vojakov, ale ruský prezident Vladimir Putin povedal, že zmobilizovaných bolo 318-tisíc. pretože veľké množstvo dobrovoľníkov chcelo ísť do vojnovej zóny. Odvtedy úrady opakovane vyhlásili, že mobilizácia v Rusku sa skončila.

Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com