Svet

Plná mobilizácia je realitou, ktorá obyvateľov Ruskej federácie čaká veľmi skoro

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky sa Rusko pripravuje na ďalšiu mobilizáciu s cieľom vytvoriť dvojmiliónovú armádu. Oznámenie tohto počinu by sa malo odohrať v najbližších dňoch.

„Vojenská rozviedka Ukrajiny nevylučuje, že vedenie Ruska v najbližších dňoch vyhlási ďalšiu vlnu mobilizácie. Päťstotisíc Rusov sa dostane do ozbrojených síl Ruskej federácie, čo teroristickej krajine umožní vytvoriť strategické rezervy,“ píše sa doslova v statuse rozviedky na facebooku.

„Kremeľ teraz povolá aj obyvateľov veľkých miest, vrátane strategických priemyselných centier po celom Rusku. To bude mať veľmi negatívny dopad na už aj tak trpiacu ruskú ekonomiku, uviedol v sobotu Černjak, podľa ktorého sa bude nové kolo odvodov vzťahovať aj na obyvatelia metropoly Moskvy a druhého najväčšieho mesta Petrohradu.

Uvažovaná mobilizácia by nadväzovala na „čiastočnú mobilizáciu“, ktorú Putin kvôli sérii neúspechov a značných strát ruskej armády vyhlásil vlani v septembri. Počas nej došlo k povolaniu 300 000 ľudí, ktorí po krátkom a často úplne nevyhovujúcom výcviku boli poslaní do bojovej zóny na Ukrajine.

Podľa odhadu vojenskej rozviedky ukazuje rozsah uvažovaných mobilizačných opatrení „o plánoch ruského vedenia vytvoriť armádu o sile asi dvoch miliónov ľudí“.

O tom, že sa mobilizácia pravdepodobne chystá, svedčia zmeny, ku ktorým dochádza na legislatívnej úrovni v časti zákonov Ruskej federácie, ktoré vykonávanie mobilizácie upravujú.

Septembrová “čiastočná mobilizácia” bola podľa ministra obrany Sergeja Šojgu ukončená na konci októbra, a to napriek tomu, že oficiálny dekrét o jej ukončení Putin nepodpísal. Mobilizácia sa podľa zahraničných, ale aj ruských médií niesla v znamení zmätkov, nedostatkov a mnohých prehmatov, ktoré odporovali aj samotnému dekrétu o jej vyhlásení.

Priemerný vek mobilizovaných mužov sa podľa ruských zdrojov pohyboval okolo 35 rokov.

Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com