Komentáre

Maďarsko, chorý štát Európy

Bola to posledná tlačová konferencia Petra Fialu v úlohe premiéra predsedníckej krajiny Európskej únie. Práve skončil decembrový summit Európskej rady. Peter Fiala dostal otázku, čo bolo na predsedníctve z jeho pohľadu najťažšie.

„Museli sme riešiť citlivé otázky, ktoré sa týkajú Maďarska. Vlády práva a zviazanie týchto otázok s finančnými záležitosťami a dosiahnuť nejaké rozumné dohody. A pritom mať stále na pamäti, že musíme udržať jednotu Európskej únie v týchto ťažkých časoch,“ uviedol Fiala.

Fiala mal pravdu. Maďarsko bolo, zostalo a zostáva chorým štátom Európskej únie. Dôvodom nie je to, že by Maďari boli nejaký divnejší národ ako ostatní občania iných štátov Európskej únie. V Maďarsku sa pred viac ako dvanástimi rokmi totiž stalo niečo, čo sa nikde v povojnovej Európe nestalo.

Viktor Orbán a jeho Fidesz získali po katastrofálnych rokoch vlády socialistov v demokratických a slobodných voľbách nielen nadpolovičnú, ale dokonca ústavnú väčšinu. Veľká moc rodí veľké pokušenia a Viktor Orbán a jeho vládnuca štátostrana im neodolali. A maďarskú demokraciu začali okrajovať tak, aby im zaistila vládu nadlho, pokiaľ nie rovno na stále.

Plán maďarských ústupkov

Vlani, vo voľbách, ktoré boli síce ešte slobodné, ale už druhýkrát po sebe podľa hodnotenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe neboli férové, dokázal Fidesz proti takmer úplne zjednotenej opozícii znovu uspieť. A pretaviť 52 percent hlasov na ústavnú väčšinu v parlamente.

To všetko tvárou v tvár novej smernici Európskej únie, ktorá umožnila porušovanie právneho štátu a zásad demokracie trestať zastavením výplaty peňazí z európskych fondov.

Protiukrajinská agresia Ruska, zásadného sponzora maďarského režimu, priniesla ďalšiu výzvu. Ako Orbánovi, tak Európskej únii. Výzvu, ktorá skomplikovala aj české predsedníctvo, pre ktoré bola pomoc bojujúca Ukrajine hlavným bodom celého pôsobenia na čele Európskej únie.

Orbán so svojím súhlasom s únijnou pomocou Ukrajine nepokryte obchodoval. Zároveň sa snažil udržať si priazeň Moskvy a výhody z toho vyplývajúce. A tiež to náležite predať Maďarom. Tí sa mohli dlhé mesiace tešiť z lacnejšieho benzínu, alebo regulovaných cien základných potravín.

Ako vysychali zdroje z Ruska a zároveň začali fungovať sankcie Európskej komisie, začali sa Orbánove zámery rúcať, lacný benzín aj lacné potraviny došli. Skúsený politický hráč Orbán začal vyjednávať aj vydierať.

Výsledkom je plán maďarských ústupkov smerom k posilneniu štátu práva a tomu zodpovedajúce uvoľnenie časti zadržaných miliárd eur Bruselom. A súhlas Maďarska s pomocou Ukrajine. Zďaleka ale nie sme na konci príbehu a výsledok nepoznáme. Maďarsko, chorý štát Európy, sa začal liečiť. Na uzdravenie má ale ešte strašne veľmi ďaleko.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com