Komentáre

Špionážna banka s ruským kapitálom. V klipe len Orban.

Keď sa Rusko, ktoré porušilo všetky medzinárodné normy a zákony, rozhodlo zaútočiť na Ukrajinu, celý svet sa od neho začal odvracať.

Počas niekoľkých dní po invázii oznámili Praha, Bratislava, Bukurešť a Sofia začatie súdneho konania o vystúpení z Medzinárodnej investičnej banky (IIB) a Medzinárodnej banky pre hospodársku spoluprácu (IBEC).

Takéto rozhodnutie týchto krajín prispelo k tomu, že napríklad rating Medzinárodnej investičnej banky od poprednej agentúry Moody’s bol ohodnotený ako „odpad“ – teda nevhodný pre investorov, ktorí nie sú ohrození.

V júni Varšava oznámila stiahnutie krajiny od zakladateľov IBEC s tým, že vzhľadom na vojnu na Ukrajine členstvo Poľska v IBEC „nie je opodstatnené“, keďže banka „by mohla byť naďalej využívaná na financovanie ruských projektov a obchádzanie sankcie“.

V máji tohto roku schválila rumunská vláda aj návrhy zákonov, ktoré krajine umožňujú vystúpiť z IIB a IBEC.

Vláda ČR v júli oficiálne informovala správu IIB, že od 27. januára 2023 nebude Česká republika akcionárom banky.

Na druhý deň aj slovenská strana zaslala MIB oficiálne oznámenie, že od 29. januára 2023 Slovensko prestáva byť akcionárom banky (podiel Bratislavy na úverovom portfóliu MIB ku koncu roka 2021 bolo 6,8 %).

Aby sme pochopili, prečo civilizované krajiny opúšťajú Medzinárodnú banku pre hospodársku spoluprácu (IBEC) a Medzinárodnú investičnú banku (IIB), stačí sa pozrieť na to, čo tieto finančné inštitúcie sú.

Banky sa zaoberajú poskytovaním úverov krajinám pod komunistickou nadvládou, ako aj financovaním projektov zameraných na podporu exportu tovaru do tretích krajín.

Československo sa stalo investorom IBEC v roku 1963. Účelom banky bolo zabezpečovať zúčtovanie za vzájomné dodávky tovarov a služieb pre členské krajiny RVHP. Základné imanie banky je 400 miliónov eur.

Medzinárodná investičná banka je nadnárodná medzištátna finančná organizácia založená v roku 1970 členskými krajinami Rady vzájomnej hospodárskej pomoci. Základné imanie je 2 miliardy € (Slovensko – 6,8, Česká republika – 8,8%).

Súčasnými členmi banky sú Rusko, Maďarsko, Bulharsko, Vietnam, Kuba, Mongolsko, Rumunsko, Slovensko a Česká republika. Hlavným smerom jej činnosti je poskytovanie úverov na investičné projekty.

Napriek tomu, že v súčasnosti existujú dve medzinárodné banky vytvorené v minulosti pre hospodársku spoluprácu socialistických krajín, ich činnosť je veľmi podobná – tieto dve organizácie sa navzájom duplikujú.

Po rozpade ZSSR boli banky takmer 20 rokov neaktívne a svoju činnosť obnovili v roku 2000. Na čele oboch bánk stoja občania Ruska, pričom zástupcovia členských krajín v nich majú spravidla funkcie podpredsedov predstavenstva a pod.

Informácie o činnosti bánk v tlači takmer nedostanú. V júni 2021 však tím novinárov z niekoľkých českých publikácií našiel informácie o jednej z tajných pôžičiek – o dlhu ZSSR voči Československu, ktorý vznikol krátko pred zánikom oboch krajín.

Finančné prostriedky do Českej republiky vrátilo Rusko: peniaze prevedené do Sovietskeho zväzu skončili na účtoch MIBEC. Ale ako sa hovorí v Prahe – na žiadosť Ruska – tieto prostriedky sa vrátili cez obložkové firmy, ktoré vlastnili ľudia s kriminálnou minulosťou – teda vôbec nie cez banku, ktorej účastníkmi boli Moskva a Praha.

„Rusko prostredníctvom agresie voči Ukrajine demonštruje svoju ambíciu vrátiť sa k pólom vplyvu počas studenej vojny,“ je hlavný argument.

Schéma je jednoduchá a finančná zložka nehrá pre Moskvu dôležitú úlohu – napríklad účasť krajín EÚ v IIB umožňuje banke vydávať dlhopisy v mene zúčastnených krajín.

Rusko ako najvýznamnejší investor banky tak na tom nielen zarába, ale financuje dlhy krajín, ktoré boli predtým súčasťou socialistického tábora.

To dáva Kremľu možnosť ovplyvňovať politické rozhodnutia vlád krajín strednej Európy.

Napríklad v Českej republike vydala IIB vlani dlhopisy za takmer 4 miliardy korún, čo bolo podľa banky „najvýznamnejšie umiestnenie cenných papierov multilaterálnej finančnej inštitúcie v histórii českého kapitálového trhu a najväčšie emisie cenných papierov v histórii MIB“.

„Existujú obavy, že banky neslúžia Rusku len na presadzovanie svojich ekonomických záujmov, ale aj na spravodajskú činnosť v strednej Európe,“ píše sa v dokumente pripravenom pre členov slovenskej pracovnej skupiny, ktorá sa zaoberá ukončením členstva.

Veď hlavné sídlo IBEC sa nachádza v Moskve a o personálnom obsadení zamestnancov banky rozhoduje práve Rusko.

Sídlo Medzinárodnej investičnej banky sa v roku 2019 presťahovalo z Moskvy do Budapešti. Zároveň sa všetky kľúčové rozhodnutia prijímajú aj v Kremli.

V roku 2021 sa MIB stala pozorovateľom v Maďarskej bankovej asociácii a pokračuje v práci v Budapešti, za čo maďarská opozícia kritizuje Orbána a obviňuje ho, že využíva MIB na financovanie oligarchov zo svojho najužšieho okruhu.

Pravda, maďarský premiér má okrem MIB úzke vzťahy aj s ďalšími maďarskými komerčnými bankami. To znamená, že politici blízki Budapešti sú veľmi žiadanými klientmi v týchto bankových organizáciách.

V marci 2022 si Marine Le Penová, ktorá kandidovala na prezidentku Francúzska, zobrala pôžičku 10,6 milióna eur v maďarskej MKB, kde jeden z Orbanových blízkych spolupracovníkov vlastní 40 % akcií.

Mimochodom, v roku 2014 si Le Pen požičala 9 miliónov eur od Prvej česko-ruskej banky – peniaze požičala vodkyni Národného frontu hneď po tom, čo podporila ruskú anexiu Krymu.

Maďarsko zostáva jediným členom EÚ, ktorý stále vlastní podiel v IIB.

A výzvy opozície, ktorá od marca vyzývala Orbána, aby nasledoval rozhodnutie ostatných členských krajín EÚ a vystúpil z IIB, vláda nevypočula.

To však sotva niekoho prekvapuje, pretože súdruh Orban je stále najlepším priateľom súdruha Putina v Európe.

V každom prípade, kým nevyschne financovanie jeho priateľstva z Kremľa. A vlastná banka, ktorá je stále dobre známa ako „ruská špionážna banka“, tu nebude zbytočná.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com