Komentáre

Rusi „oživili mŕtvolu“ z čias ZSSR. Teraz to bude “luxusné” auto

Rusi „oživili mŕtvolu“ z čias ZSSR. Vzkriesili ikonickú značku áut pod názvom Moskwicz. Teraz to bude luxusné auto. Ruské médiá informujú o cene elektrického Mokviča 3e, ktorý sa ukázal byť oveľa drahší ako benzínová verzia.

Elektrický Moskvič

Elektromobil “Moskvich 3e” je vybavený 68-koňovým elektromotorom s pohonom predných kolies a dokáže prejsť až 410 kilometrov bez dobíjania. Výbavou imituje „batériová“ verzia benzínovú verziu: v zozname základnej výbavy sú 17-palcové kolesá, digitálna palubná doska, multimediálny systém s 10,25-palcovým dotykovým displejom, denné LED svetlá a kamery na pozorovanie okolia.

Koľko bude stáť nový Moskvič?

Jeden z predajcov povedal agentúre TASS, že odporúčaná maloobchodná cena je 3,5 milióna rubľov. To je takmer o 80 percent viac ako pri benzínovej verzii. Odporúčaná maloobchodná cena 3,5 milióna rubľov (46 591 EUR) nemusí byť podľa ruských médií konečná. Predpokladá sa, že zľava v rámci programu zvýhodneného úveru na auto bude vo výške 925 000 rubľov (12 313 EUR), takže ak to vezmeme do úvahy, Moskvič 3e bude stáť viac ako 2,5 milióna rubľov (33 279 EUR). Benzínový Moskvič 3 s motorom 1,5 turbo s výkonom 150 koní a variátorom bude stáť asi o pol milióna menej.

Rusko oživuje ikonickú značku áut

Firma vyrábajúca sovietske Moskviče, ktoré jazdili aj po poľských cestách, skolabovala v roku 2001. Stroje z bývalej fabriky kúpili Číňania, no nielen. Jeden zo závodov v Moskve kúpil Renault, aby tam rozbehol výrobu rôznych modelov Dacia pod francúzskou značkou. Po agresii Ruskej federácie proti Ukrajine sa francúzska spoločnosť stiahla z ruského trhu a predala svoje aktíva Moskve za „symbolický rubeľ“. V rekordnom čase šiestich mesiacov bola továreň prevzatá, boli vybrané návrhy áut a závod bol pripravený na montáž nového Moskviča.

V skutočnosti je Moskvich 3 kompaktné čínske SUV od JAC Motors (výber spoločnosti je spôsobený spoločnosťou Kamaz, ktorá vyrába čínske nákladné autá v Rusku predávané ako Kamaz Compass). Spaľovacie a elektrické autá sa budú montovať z hotových prvkov dodaných z Číny.

Plánom na rok 2023 je vyrobiť 50 000 crossoverov pod oživenou značkou Moskvich, z toho 10 000 elektrických. Posledný týždeň tohto roka sa v Moskve zmontuje 200 elektromobilov. Kupujúci si budú môcť vybrať z piatich farieb exteriéru: biela, čierna, červená, sivá a modrá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com