Komentáre

Nemecko by malo nasledovať príklad USA a poskytovať aj systémy Patriot

Po tom, čo americký prezident Joe Biden podpísal ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, tentoraz v hodnote 1,85 miliardy USD, ktorý zahŕňa aj batériu rakiet Patriot, sa ukázalo, že neexistujú žiadne prekážky pre tieto systémy ponúkané skôr cez Nemecko do Poľska. ocitnú aj na Ukrajine.

Tohto slávnostného podpisu ďalšieho balíka pomoci sa zúčastnil aj prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, ktorý prvýkrát od ruskej agresie opustil územie svojej krajiny a odletel do USA.

Zelenskyj rokoval s prezidentom USA a pred združenými komorami Kongresu USA predniesol takmer polhodinový prejav, ktorý bol prijatý s ováciami, ktoré budú mať veľký význam pre hlasovanie o rozpočte, ktorého súčasťou je balík pomoci pre Ukrajinu vo výške takmer 45 miliárd USD na rok 2023.

Bolo to Poľsko, ktoré internacionalizovalo nasadzovanie systémov Patriot na Ukrajine (významní ukrajinskí politici vrátane veľvyslanca krajiny v Poľsku sa za to už verejne poďakovali), tesne po inštalácii takýchto systémov, ale na poľskom území, ponúkol o. Nemecko po zostrelení incidentu ruských rakiet nad Ukrajinou, v dôsledku čoho jedna z rakiet dopadla na poľské územie, čo malo za následok smrť dvoch našich občanov.

Po tejto ponuke nemeckej ministerky obrany Chirstine Lambrechtovej (bohužiaľ na verejnosti, čo by sa nemalo stávať, už len kvôli prebiehajúcej vojne za našou východnou hranicou) na ňu zareagoval podpredseda vlády Mariusz Błaszczak, ktorý navrhol, aby Nemecko zvážiť umiestnenie týchto systémov na území Ukrajiny, čím by sa účinne chránilo územie tejto krajiny aj územie Poľska.

Nemci to odmietli s tým, že tieto systémy nie je možné premiestniť mimo krajín NATO, že Ukrajinci ich nedokážu prevádzkovať, a preto by to museli robiť vojaci Budeswehru, čo by znamenalo, že by sa do toho zapojila aj Organizácia Severoatlantickej zmluvy. vojna.

Nemecké argumenty v skutočnosti úplne zdieľala poľská opozícia a jej poprední politici napadli vicepremiéra Błaszczaka podľa ich názoru pre nekompetentnosť, navyše ho dokonca obvinili, že svojím nezodpovedným návrhom urazil Nemecko a že sa stiahnu predchádzajúci návrh.

Tieto opozičné útoky na vládu pokračovali aj napriek tomu, že sa v nemeckých médiách objavili informácie, že nemecký návrh bol urobený v súlade s odporúčaniami poradcov ministra Lambrechta pre komunikáciu, ako „prejav solidarity“, vzhľadom na to, že skôr deklarácie o posilnení poľskej vojenskej techniky, žiaľ, neboli zrealizované.

Ako som už spomenul, poľský minister obrany na tento návrh reagoval pozitívne, žiadal urýchlené poskytnutie podrobností a následne navrhol, aby sa batérie presunuli priamo na Ukrajinu, pričom zdôraznil, že aj tam by bolo efektívnejšie ich využitie pre obranu. poľského územia.

Podmienkou presunu týchto batérií malo byť ich rozmiestnenie pozdĺž ukrajinsko-poľských hraníc a využitie na obranu konkrétneho územia jednej aj druhej krajiny.

Lambrecht, ako som už spomenul, poľský protinávrh odmietol s tým, že „batérie Patriot sú súčasťou protivzdušnej obrany NATO“ a ich presun na Ukrajinu by si vyžadoval konzultáciu s orgánmi Aliancie.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na otázku na tlačovej konferencii, ako zdôrazňuje autor článku, „nechcel pôsobiť ako figový list“ a uviedol, že záležitosť presunu batérie Patriot je „národný problém“ a preto diskusia v Aliancii bola zbytočná.

Už vtedy bolo jasné, že Nemci nechcú podporovať Ukrajinu s Patriotmi, lebo sa jednoducho nechceli vystaviť Rusku, ale teraz po rozhodnutí USA sa musia jasne ozvať.

Nemecké médiá navyše uviedli vyhlásenia významných politikov (napr. generálneho tajomníka CSU Martina Hubera), že v prípade útoku Ruska na kritickú infraštruktúru, ktorá v zime ohrozuje smrť tisícov civilistov, alebo v prípade ďalšej vlny exodu Ukrajincov, je tiež na Nemecku Ukrajine odovzdať systémy Patriot.

František Klimeš

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com