Slovensko

Sulík po odvolaní vlády podporí naplnenie štátnej kasy: Čím podmienili schválenie rozpočtu!

Minulý týždeň hlasoval za jeho pád, teraz stáli bok po boku. Šéf SaS Richard Sulík (54) v utorok večer oznámil, že jeho strana 20 hlasmi poslancov podporí rozpočet, ktorý pripravila vláda Eduarda Hegera (46).

Premiér, ktorého len pred pár dňami odvolali vďaka hlasom liberálov, hovorí, že SaS je kľúčová na to, aby dokázali doručiť pomoc ľuďom. Na čom všetkom sa teda dohodli?

1. Obmedzenie míňania – výdavkové limity

Na prvý pohľad menej zromiteľný bod v sebe skrýva to, že štát nemôže míňať veľa peňazí na „uplácanie“ voličov podľa rozmaru tej – ktorej garnitúry. Problém bol v tom, že v súčasnosti by podobné obmedzenie mohlo spôsobiť menšiu pomoc v kríze, ktorú štát nepredpokladal. Po tom, čo Sme rodina vetovala výdavkové limity sa hľadala možnosť, ako ich prijať do štátneho rozpočtu.

Dôležité to podľa premiéra Eduarda Hegera bolo aj kvôli stámiliónom eur, ktoré na Slovensko tečú v rámci Plánu obnovy Európskej únie. Vláda tak nedávno prijala zákon, ktorý hovorí, že tieto limity, nebudeme musieť dodržiavať, ak budú pozastavené európske rozpočtové pravidlá. „Výdavkové limity budú silné puto, kazajka, pre príliš rozšafných ministrov financií,“ povedal Sulík.

2. Zdanenie ruskej ropy, prepravy plynu, liehu a hazardu

Dlho boli na stole aj nové dane, ktoré majú do rozpočtu priniesť milióny eur, aby vykompenzovali vysoký nárast cien energii. Medzi nimi sú aj špeciálne dane z ruskej ropy, na prepravu plynu, liehu a  hazardu. Ropa sa zdaní na 55 %, pri preprave plynu sa zase daň zavedie, keďže doteraz neexistovala. „Zdaní sa lieh – daň narastie o valorizáciu, ktorá dlhé roky nebola. Bude sa zdaňovať hazard vyššou sadzbou. Zdanenie ruskej ropy je jednorazové na tento rok,“ tvrdí Sulík.

Daň z liehu stúpne zrejme nad úroveň Maďarska, Česka či Rakúska. Pri litri 40 % alkoholu by malo ísť o zdraženie o dve eurá. Daň z ruskej ropy najviac zasiahne Slovnaft , ktorý exportuje výrobky z nej do zahraničia. Najnovšie dostali výnimku zo sankcií, že ich budú môcť vyvážať aj po februári 2023.

3. Nižšie dane – 10 % na gastro a športoviská, koniec koncesií

Od začiatku roka začne platiť znížená daň na gastro na 10 %. Minister financií Matovič presadzoval, že bude platiť len tri mesiace a následne, podľa výberu DPH, sa prehodnotí, či to bude pokračovať. Sulík teraz dohodol to, že bez ohľadu na dane bude gastro platiť len 10 %. V Rakúsku a Maďarsku je takáto daň nastavená na 5 %, v Česku na 10 % a v Poľsku na 8 %.

Okrem toho bude rovnaká daň aj pre športoviská, teda napríklad vleky. Sulík si pochvaľoval najmä zrušenie koncesií. „RTVS bude financovaná celá zo štátneho rozpočtu,“ uviedol. Okrem toho sa znižuje registračná daň na autá, ktoré majú nízke emisie a tie budú platiť menej peňazí.

4. Presun stámiliónov do zdravotníctva

Opozícia vrátane Hlasu požadovala, aby Matovičovi ostalo v tzv. všeobecnej pokladničnej správe menej peňazí. Tam malo byť totiž viac ako tri miliardy eur, ktoré sa dajú flexibilne umiestniť počas roka. Teraz sa takmer 800 miliónov eur presunie do zdravotníctva. To má zabezpečiť napríklad lepšie fi nancovanie ambulantného sektora, ktorý sa cítil vynechaný po navýšení platov lekárov a zdravotníkov.

5. Bonus: Koniec Matoviča ako ministra

Rokovania boli podľa Sulíka dlhé a náročné, ale konštruktívne. Matovič sa do celého procesu nezapájal. Dôležitou podmienkou je však to, že po tom, čo sa vo štvrtok odhlasuje štátny rozpočet, tak v piatok skončí Matovič na poste ministra financií. Toho by mal navrhnúť odvolať premiér Heger. „Ak tieto veci neprejdú, ako sú dohodnuté, tak my za štátny rozpočet hlasovať nebudeme,“ uzavrel Sulík. Matovič tvrdí, že on proaktívne ponúkol svoje miesto.

Ešte minulý týždeň svoju demisiu vzal späť. „Keďže všetci sme vedeli, že krvavé oči Sulíka túžia len po jednom – a  preto som urobil, podľa mňa, jediné rozumné rozhodnutie. Moju hlavu za pomoc ľuďom,“ skonštatoval Matovič. Ten sa teraz premiestni do parlamentu, kde bude poslancom. Pre lídra OĽaNO ide o prehru, keďže Sulík ho už v  2021 vyhnal z kresla premiéra.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com