Svet

Trump vyšetrovateľov obvinil z pokusu zabrániť mu v opätovnej kandidatúre

Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social napísal, že falošné obvinenia vznesené osobitným výborom Kongresu vyšetrujúcim nepokoje zo 6. januára 2021 už boli predložené a na ich základe sa konal druhý pokus o jeho impeachment. “VYHRAL som presvedčivo,” konštatoval exprezident.

“Celé toto súdne konanie je také isté, ako bol impeachment — jednostranný pokus odsunúť mňa a Republikánsku stranu na vedľajšiu koľaj,” dodal. Snemovňa reprezentantov v januári 2021 hlasovala za ústavnú obžalobu prezidenta (impeachment). Senát ovládaný republikánmi ho však neskôr obvinení zbavil.

Osobitný výbor Snemovne reprezentantov v pondelok jednomyseľne rozhodol, že odporučí príslušným orgánom začať trestné stíhanie Trumpa. Tento výbor zložený zo siedmich demokratov a dvoch republikánov navrhuje stíhať Trumpa a jeho spolupracovníkov za podnecovanie k vzbure, marenie úradného konania, sprisahanie proti vláde USA a sprisahanie s cieľom učiniť nepravdivé výpovede.

Odporúčanie výboru je pre orgány činné v trestnom konaní nezáväzné a konečné rozhodnutie o začatí stíhania bude na ministerstve spravodlivosti. “(Trump) prehral voľby v roku 2020 a dobre to vedel, avšak rozhodol sa napriek tomu ostať v úrade prostredníctvom rozsiahleho plánu zameraného na zmarenie výsledkov volieb a zablokovanie odovzdania moci,” povedal predseda výboru Bennie Thompson z Demokratickej strany.

Zdroj: Topky.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com