Komentáre

Rusi pochovávajú Bachmut pod telami svojich vojakov

Neúprosný tlak zo strany Ruska v snahe získať Bachmut dokazuje, že Moskva precenila svoje sily. Ukrajinský veliteľ špeciálnej jednotky a poslanec v jednej osobe Roman Kostenko odhadol, že sa obe strany pokúsia bitku o Bachmut rozhodnúť pri novej ofenzíve v roku 2023. Predtým Ukrajinci naznačovali, že u Bachmutu bojujú s maximom. Rusi pri Bachmute údajne majú nad Ukrajincami prevahu v pomere 9:1, ani to im zatiaľ nestačilo na obsadenie mesta.

Okolo Bachmutu sa v súčasnosti odohráva najťažšia bitka celej vojny. Rusi sa už mesiace pokúšajú mesto dobyť, pretože slúžia ako dopravný uzol blízko Rusov okupovaného mesta Doneck a poslúžil by im na výpady proti ďalším ukrajinským mestám. Ukrajinské zdroje tvrdia, že väčšie straty utrpelo Rusko, ale Ukrajina tiež prišla o veľké množstvo obrancov.

„Napriek všetkým problémom sa držíme,“ povedal pre Newsweek veterán bojov na Donbase Roman Kostenko, ktorý velí jednotke špeciálnych ukrajinských síl. Na bojisko sa vrátil po začiatku invázie, predtým pôsobil v Kyjeve ako poslanec.

„Situácia v Bachmute dosť vypovedá o tom, že Rusi precenili svoje vlastné možnosti. Obraz nezastaviteľnej sily, ktorou sa Putin snažil ohromiť na začiatku invázie, bol zatienený realitou slabej armády a vojakov bez motivácie. Vidíme to práve v Bachmute, kde na nás Rusi hádžu všetko, čo majú k dispozícii. Vraj majú nad našimi silami prevahu 9:1, a napriek tomu nedokázali prevziať nad Bachmutom kontrolu.“

Ruské víťazstvo sa pokúsili dobyť oddiely takzvanej Wagnerovej skupiny. Cez všetku propagandu sa však ich ofenzíva na Bachmut riadila štandardnými ruskými postupmi: masívne nasadenie delostrelectva a nálety, do “vyčisteného” priestoru nástup pechotných útočných tímov podporených obrnenými jednotkami. Podľa magazínu Newsweek ide o pomalý, nákladný a zničujúci postup.

Podľa veliteľa Kostenka nie sú po meste Bachmut už ani stopy, bolo prakticky zarovnané s krajinou, ale na úkor ruských síl: „Napriek tomu posielajú ďalších mužov, mesto fakticky pochovávajú pod telom svojich vlastných vojakov.“ Podľa odhadov prišli Rusi o viac vojakov a . Najväčším počtom životov zaplatili za opakovanie frontálnych útokov na opevnených obrancov.

Lokálny úspech Rusov pri obsadení Jakovlivky neďaleko Bachmutu už prišiel príliš neskoro na to, aby zmenil situáciu na bojisku. Podľa vojnových blogerov situácia smeruje k vyčerpaniu ruských jednotiek ak predchádzajúcej, alebo neskoršej celkovej prehre.

Gustav Gressel z Európskej rady pre zahraničné vzťahy uviedol, že sú Rusi okrem iného nútení držať sa obmedzených vojnových postupov, pretože im chýbajú dôstojníci aj velitelia. Musí sa spoliehať na rýchly výcvik a nemajú kvalitných vojakov.

Rusko sa ale nevzdáva. Aj keď sa zdá, že je hybná sila Ukrajincov, Rusko stále mobilizuje nové jednotky. Ukrajinský vrchný veliteľ Valerij Zalužnyj povedal v časopise The Economist, že Moskva pripravuje 200 000 nových vojakov. V budúcom roku chcú totiž prevziať Kyjev.

Podľa Gressela nie je až tak jasné, kde presne Rusko znova udrie. “Ruská vojenská posila nie je zďaleka pripravená, stále prechádzajú výcvikom. Samozrejme to nemôžeme vedieť určite,” dodal Gressel.

pripravil Jozef Kovac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com