Komentáre

Rusko malo plán vziať Ukrajinu a zabiť jej vodcov. Putin dokumenty podpísal

Britský think tank Royal United Services Institute (RUSI) vo štvrtok odhalil, že zadržané dokumenty, ktoré mal podpísať Vladimir Putin, ukazujú, že Rusko plánovalo okupáciu Ukrajiny do desiatich dní. Do augusta ho Moskva zamýšľala anektovať.

Dokumenty podpísané Putinom

Podľa opísaných dokumentov bola do týchto plánov plne zasvätená len malá skupina ruských predstaviteľov. Aj zástupcovia veliteľov jednotlivých druhov ozbrojených síl sa podľa RUSI dozvedeli o pláne invázie a okupácie Ukrajiny len niekoľko dní pred útokom a taktické vojenské jednotky dostávali rozkazy už niekoľko hodín predtým.

Z dokumentov vyplýva, že Rusko plánovalo prevziať ukrajinské elektrárne, letiská, vodovodné siete, centrálnu banku a parlament a že ruské tajné služby mali zabiť ukrajinských vodcov. RUSI poukazuje na to, že plány zrejme predpokladali, že ukrajinskí vládni predstavitelia „buď utečú, alebo budú zajatí pri rýchlej invázii“.

Ruské plány

Ruské jednotky sa mali podľa plánov uchýliť do ukrajinských jadrových elektrární. Dalo by im to tiež kontrolu nad ukrajinským energetickým systémom, ako aj potenciál vydierať európske krajiny rizikom jadrovej kontaminácie.

Britský think-tank informoval, že Rusko plánovalo začať inváziu masívnymi raketovými a leteckými útokmi na ukrajinské vojenské ciele. Neexistovali však žiadne plány na zasiahnutie kritickej infraštruktúry, ako sú elektrárne a železnice, pretože boli kľúčové pre plány na dobytie krajiny.

Vypracovali sa aj zoznamy členov ukrajinských orgánov a úradníkov, ktoré boli rozdelené do štyroch kategórií: tí, ktorí majú byť zabití, tí, ktorých treba zastrašiť, tí, ktorí sa považujú za neutrálnych, tí, ktorých treba povzbudiť k spolupráci, a tí, ktorí sú pripravení spolupracovať.

Autor: Józef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com