Slovensko

Kažimír má znova na krku obvinenie z korupcie

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) a exministra financií Petra Kažimíra z prečinu podplácania. Mal dať úplatok kajúcnikovi Františkovi Imreczemu, ktorý bol v tom čase šéfom Finančnej správy, za ukončenie daňových konaní niektorých firiem. Kažimírov právny zástupca Ondrej Mularčík pre TASR uviedol, že guvernér sa necíti byť vinný a podá sťažnosť.

„Toto vznesenie považujeme za nerešpektovanie rozhodnutia generálneho prokurátora, ktorý zrušil pôvodné obvinenie,“ reagoval právny zástupca guvernéra NBS. Priblížil, že obvinenie vzniesli na tom istom skutkovom základe ako pred rokom. „Pán guvernér sa necíti byť vinný, v lehote podá sťažnosť voči uzneseniu,“ doplnil Mularčík. O novom obvinení Kažimíra informoval Denník N.

Aby nedošlo k zmareniu alebo k sťaženiu objasnenia a vyšetrenia prípadu, polícia bližšie informácie neposkytuje. „V tejto trestnej veci prebieha vyšetrovanie a vykonávajú sa procesné úkony,“ uviedol Michal Slivka z Prezídia Policajného zboru.

Guvernérovi NBS zrušila Generálna prokuratúra (GP) SR v júni tohto roka obvinenie z prečinu podplácania. Na jeho zrušenie využila postup podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Obvinenie z korupcie označila za nezákonné a prikázala polícii v prípade konať opäť. Celé trestné stíhanie bolo podľa Generálnej prokuratúry postavené len na výpovedi jediného kajúcnika, ktorým je bývalý riaditeľ Finančnej správy František Imrecze.

Kým Kažimír mal toto rozhodnutie prijať s pokorou, Špeciálna prokuratúra sa proti ďalšej kritike svojej práce ohradila. „Z daného uznesenia jednoznačne vyplýva dôkazná situácia, ktorá postačovala na vznesenie obvinenia,“ uviedla vtedy Špeciálna prokuratúra.

Kažimír bol ministrom financií v rokoch 2012 až 2019 v dvoch vládach Roberta Fica (Smer) a tiež vo vláde Petra Pellegriniho (vtedy Smer). Zároveň bol v rokoch 2010 až 2019 podpredsedom strany Smer.

Guvernéra NBS podľa zákona vymenúva a odvoláva prezident Slovenskej republiky na návrh vlády schválený Národnou radou SR. Kažimír sa ujal funkcie guvernéra v roku 2019.

Kvôli politickej minulosti v strane Smer bol kritizovaný už pri nástupe do funkcie. Vyčítali mu, že nebude dostatočnou zárukou nezávislosti. Po tom, čo ho v utorok obvinili z prečinu podplácania, vládni predstavitelia ho začali vyzývať na vzdanie sa funkcie.

Zdroj: spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com