Komentáre

Ako bude prebiehať vojna na Ukrajine v zime?

Medzi Rusmi je zmätok spôsobený prichádzajúcou zimou a zrážkami mrznúceho vlhkého snehu, uvádza „Rzeczpospolita“. — Ruskí branci mrznú od zimného vetra v našej stepi, píšu vojaci z Novej Kachovky.

Situácia na fronte

Najťažšia situácia na bojisku je v okolí Donecka, na poliach Bachmut a Avdievka. Ako naznačuje „Rzeczpospolita“, nie je možné zrekonštruovať presný priebeh frontovej línie. Ťažké boje prebiehajú v dedine Opytne (južne od Bakhmutu), ktorú si Rusi už trikrát vybojovali ako ich dobytie.

“Chaotické ruské útoky pokračujú,” napísal na Twitteri jeden ukrajinský vojak. V oblasti od piatka padal sneh, ktorý ruskej armáde sťažoval hľadanie cesty a určenie polohy Ukrajincov. Najväčší zmätok je večer. Vtedy majú Rusi smerujúci do prvej línie najväčší problém nájsť cestu.

Napriek tomu, ako zdôrazňuje Rzeczpospolita, útoky už päť mesiacov neustali ani na chvíľu.

“Rusi sú sviňa… Nestarajú sa o prognózy spomalenia tempa vojny v zime.” Také masové útoky ako dnes (v piatok – pozn. red.) si od môjho príchodu do Bachmutu nepamätám. Pozdĺž jedného kusu priekopy ich môžete napočítať štyridsať mŕtvych, zmiešaných s hlinou. To všetko v jeden deň. (…) Môžu spať, jesť a žiť jeden meter od svojich mŕtvych a našich a potom ísť vpred, akoby sa nič nestalo. Je ťažké to vyjadriť slovami, hlási jeden z obrancov Bakhmutu z 93. mechanizovanej brigády „Kholody Yar“.

A čo jednotky z Chersonskej oblasti?

Po tom, čo sa Rusi stiahli z Chersonu, ich velenie podniklo nepochopiteľné kroky. „Rzeczpospolita“ poznamenáva, že jednotky zhromaždené z ľavého brehu Dnepra boli rozdelené na rôzne úseky frontu, pričom netvorili jedno veľké zoskupenie. Tieto jednotky sa teda objavili ako na fronte pri Záporoží, pri Bachmute, tak aj na východe pri Swatowych. Rusi sa tak zrejme snažia súčasne podporovať svoje útoky na Bakhmut a Wuhledar, podporovať vratký front na východe a chrániť sa pred prípadným ukrajinským útokom z okolia Záporožia.

V rovnakom čase prichádzajú na front muži mobilizovaní po 21. septembri v Rusku. Doteraz ich tam poslali 40-80-tisíc. Na žiadnom úseku frontu však nevidno výraznú početnú prevahu Rusov.

Zábery Ukrajincov

Rzeczpospolita píše, že Ukrajinci intenzívnejšie ostreľujú ruské vnútrozemie v Doneckej oblasti, útočia napr. železničné uzly (nedávno aj Iłłowajsk). V dôsledku toho môžu Rusi čoskoro čeliť problémom so zásobovaním na tomto úseku frontu. Sú závislí na železnici a automobilová doprava v ich armáde je stále málo rozvinutá.

Rusi tiež sťahujú svoje hlavné sily zo západu, na Dnepri. Nechcú byť v dosahu presnej ukrajinskej paľby. Ukrajincom sa však na východnom brehu zatiaľ nepodarilo ani napriek niekoľkým pokusom presadiť.

– Hučí to každý deň. Prílety rakiet, štarty rakiet. Rusi všetko rabujú, boja sa, sú pripravení utiecť a ďalší bez boja neustúpia, hovorí o situácii na východnom brehu jeden z obyvateľov Nowej Kachovky.

„Nadchádzajúca zima vojnu nezastaví. Môže však zmeniť tempo operácií a vytvoriť príležitosti, ktoré môžu obe strany využiť. Ako sa pripraviť na jarnú kampaň v roku 2023, povedal bývalý austrálsky generál Mick Ryan. Isté je, že Rusko bude pokračovať v bombardovaní ukrajinskej infraštruktúry.

Aktivity v Čiernom mori

Ukrajinci momentálne využívajú situáciu v Čiernom mori, kde sa sezóna búrok ešte nezačala. Rzeczpospolita uvádza, že v sobotu ukrajinská armáda pomocou nedávno skonštruovaných povrchových dronov údajne zasiahla ropný terminál pri Novorossijsku. Útok na ruské územie, len 50 kilometrov od paláca Vladimira Putina pri Gelendžiku, Kremeľ nijako nekomentoval.

„Ruskí branci mrznú zo zimného vetra v našej stepi. A my nie. Elektrocentrály sme kupovali, keď to ešte nebolo v móde, píšu vojaci z Novej Kachovky.

Pripravil Josef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com