Svet

Ďalší ruský dezertér prehovoril o hrôzach Putinovej vojny. So svedectvom pôjde aj do Haagu

Bývalý vojak ruskej jednotky, ktorá okupovala ukrajinské mesto Buča pri Kyjeve a je podozrivá zo spáchania vojnových zločinov, dezertoval a teraz žiada o azyl v Španielsku. Dvadsaťsedemročný Nikita Čibrin tvrdí, že ako vojak 64. motostreleckej brigády strávil viac ako štyri mesiace na Ukrajine, ale že za celý čas ani raz nevystrelil.

Je ochotný vypovedať na medzinárodnom súde o tom, čo na Ukrajine zažil, videl a počul. „Nemám čo skrývať,“ povedal Čibrin britskému denníku The Guardian, ktorý o vojakovom prípade informoval.

„Je to zločinná vojna, ktorú Rusko rozpútalo. Chcem urobiť všetko, čo na mne závisí, aby som ju zastavil,“ povedal Čibrin.

Z jednotky dezertoval v júni. Rodák z Jakutska na Sibíri tvrdí, že hneď 24. februára, keď ruské vojská na rozkaz prezidenta Vladimíra Putina vpadli na Ukrajinu, povedal svojim nadriadeným, že je proti vojne, a tak ho odoslali na podradné práce do tyla a vyhrážali sa väzením. Predtým slúžil ako mechanik. K armáde sa dal vlani v lete kvôli finančným problémom, ale nemal potuchy, že ho pošlú do vojny. Na Ukrajinu sa dostal hneď na začiatku invázie, keď jeho jednotka vyrazila z Bieloruska.

Jeho jednotka sa rozmiestnila v dedine Lypivka, ležiacej asi 45 kilometrov od Kyjeva a neďaleko od mesta Buča. Vojak tvrdí, že nebol svedkom zabíjania civilistov, ale o vraždách a znásilňovaní sa hovorilo ustavične a vykrádanie ukrajinských domov bývalo pri jeho jednotke bežnou záležitosťou. „Kradli všetko, čo mohli: práčky, elektroniku, všetko,“ povedal.

Ruské jednotky sa na jar stiahli od Kyjeva, ktorý sa im nepodarilo dobyť. Keď sa svet dozvedel o vojnových zverstvách, ktoré Moskva popiera, Putin vyznamenal 64. brigádu tým, že jej udelil čestný titul „gardová“.

Čibrin tvrdí, že sa mu podarilo utiecť od jednotky 16. júna, keď sa schoval v nákladnom aute, ktoré išlo pre zásoby do Ruska. Tam kontaktoval ochrancu ľudských práv, ktorí mu pomohli opustiť krajinu. Túto verziu britskému denníku potvrdil zakladateľ spolku Gulagu.net Vladimir Osečkin. Čibrin v utorok priletel do Madridu. Vo štvrtok ho prepustili zo strediska na letisku a ubytovali v útulku pre utečencov, zatiaľ čo sa úrady zaoberajú jeho žiadosťou o azyl.

Denník pripustil, že nemá k dispozícii nezávislé potvrdenie vojakovho príbehu, ale Čibrin predložil dokumenty a snímky svedčiace o tom, že slúžil v 64. brigáde na Ukrajine.

Ide o druhý známy prípad ruského vojaka, ktorý po zapojení do vojny proti Ukrajine utiekol z Ruska. Tento rok v auguste Pavol Filaťjev, ktorý slúžil u výsadkárov, požiadal o politický azyl vo Francúzsku. Obáva sa, že vo vlasti by ho prísne potrestali za to, že na sociálnej sieti zverejnil text o 140 stránkach, v ktorom rekapituloval svoje vojnové zážitky vrátane opisu problémov dysfunkčnej ruskej armády.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com