Svet

Hrôzy vojny na Ukrajine očami redaktora Nového Času: Rusi sa nám pri návrate vyhrážali zastrelením!

Domov museli opustiť pod hrozbou smrti. Obyvateľov ukrajinskej Chersonskej oblasti, ktorú okupovali ruskí vojaci, nútili, aby odišli preč. Domy navštevovali ozbrojenci a ľuďom sa vyhrážali, že ak sa neodsťahujú, zastrelia ich. Okrem obavy zo straty strechy nad hlavou tak mali miestni strach aj o to najcennejšie – život.

Ľudí prevážali cez širokánsku rieku Dneper smerom do oblasti, ktorú ovládajú Rusi. Niektorým však umožnili, aby prešli späť na územia ovládané ukrajinskými silami. Jediný neoficiálny priechod medzi okupovanými oblasťami a zvyškom Ukrajiny sa spontánne vytvoril neďaleko mesta Záporožie. Inde sa bojová línia nedala prekročiť.

Kto sa na to podujal, musel prekonať približne 300 km dlhú cestu posiatu checkpointmi. Procedúra na poslednom trvala na strane ovládanej Rusmi približne štyri hodiny. Po jej ukončení pustili kolónu obyčajne tvoriacu 12 – 16 áut smerom k ukrajinskej armáde a polícii. Tá autá odprevadila na parkovisko v meste Záporožie, kde si cestujúcich dôkladne preklepli. Až potom si mohli odídenci vydýchnuť.

Brali im odtlačky

„Povedali nám, že ak neodídeme do štyroch dní, budeme musieť ísť do Ruska. Kto neposlúchne, alebo sa vráti, toho zastrelia. Checkpointy sú prakticky na každých troch kilometroch. Cestovali sme deň a pol. Zobrali sme iba najnutnejšie veci. Na hraniciach nás odfotili, zobrali nám odtlačky prstov. Všetkých, ktorí mali menej ako 35 rokov, otočili. Budú mobilizovaní. A narukujú do ruskej armády. Mne sa chvalabohu, podarilo dostať na ukrajinskú stranu aj s mamou. Pôjdeme do Kyjeva. Máme tam rodinu,“ prezradil ťažko skúšaný Nikolaj (46) z Chersonskej oblasti.

Do Záporožia pricestovala i Maja s malým synčekom Denisom a príbuznou Klaudiou. „Nemocnice sú tam zatvorené, takisto obchody. Povedali nám, že zavedú nové poriadky. Obsadili naše domy. Boli to ruskí vojaci, ale aj obyčajní ľudia. Podľa nich to je teraz Rusko a oni budú určovať pravidlá. Každému, kto mal námietky, hrozilo, že ho potrestajú. Situácia sa stále zhoršovala. Báli sme sa o život. Kolaboranti sa rozhodli odísť smerom do Ruska, my naopak,“ vraví Maja, ktorá zostane u príbuzných.

„Keď bude Chersonská oblasť oslobodená a vojna sa skončí, vrátime sa späť,“ dodáva Maja, ktorej sa po dlhom období zjavil na tvári úsmev. Je rada, že je spolu so synčekom v bezpečí. Po takomto bezpečí a mieri túžia všetci Ukrajinci sužovaní vojnou…

Pád strategického mosta cez Dneper

V juhoukrajinskej Chersonskej oblasti sa v piatok zrútil strategicky významný Antonivskyj most cez rieku Dneper. Informovala ukrajinská verejnoprávna stanica, ktorá na Telegrame zverejnila fotografiu mosta s prepadnutou vozovkou. Stavbu už skôr poškodilo ukrajinské ostreľovanie, ktorým sa jednotky Kyjeva snažili skomplikovať zásobovanie ruských síl na pravom brehu Dnepra. Nie je jasné, čo kolaps spôsobilo. Chersonský novinár Kostantyn Ryženko tvrdí, že most vyhodili do povetria Rusi.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com