Komentáre

Ruskí vojaci na úteku kradnú, na čo prídu. Detský vláčik, múzejné exponáty či onkologické vybavenie

Ruské jednotky utekajúce z Chersonu rabujú, kde sa dá. Podľa správ z tohto ukrajinského mesta kradnú vojaci armády Vladimíra Putina všetko, s čím sa dá manipulovať. Miznú sochy z námestia, nemocničné vybavenie aj prekvapivé artefakty zo zábavného parku.

Ako informoval napríklad denník New York Post, rabovanie v Chersone „kvitne“. Ukrajinský spravodajský portál Oznamovateľ zverejnil video, na ktorom je vidieť ukradnutý detský vláčik, smerujúci preč z mesta. K príspevku web napísal všehovoriaci komentár. „Ak ste si mysleli, že Rusi už klesli na dno… prekvapia vás!“

Rusi sa zrejme rozhodli, že celé mesto doslova vyplení. Kradnú od starožitností v mestskom múzeu až po sochy z námestia. Medzi ďalšie odcudzené veci patrí napríklad onkologické aj ďalšie nemocničné vybavenie, potraviny, lieky a domáce potreby. Vrcholom bol spomínaný púťový vláčik.

Rabovanie má podľa niektorých zdrojov „krytie“ od úradníkov, ktorí boli dosadení ruskými okupantmi. Anton Geraščenko, poradca ministra vnútra Ukrajiny, zdieľal video na twitteri a napísal k nemu: „Už sme si zvykli, že sa kradnú práčky. Ale oni to posunuli na ďalšiu úroveň.“

Chladnička ako zbraň?

A nie sú to iba práčky, ktoré Rusov toľko zaujímajú. Ako upozornil denník The Washington Post, Ukrajinci v tankoch, ktoré za sebou ruské jednotky nechali, našli súčiastky napríklad z chladničiek alebo umývačiek riadu. Polovodiče, ktoré by vojsko agresora potrebovalo, totiž Rusko nemá.

Rusko malo problém s obmedzením predaja čipov a ďalších elektronických súčiastok, určených špeciálne na vojenské účely, už pred inváziou na Ukrajinu. Tieto obmedzenia boli novými pravidlami ešte sprísnené a došlo tiež k zablokovaniu predaja väčšiny čipov dvojakého použitia, teda aj pre nevojenské potreby.

Pomocná ruka od susedov

Rusku sa však podľa správy spoločnosti Bloomberg rozhodli pomôcť dve susediace krajiny, ktoré sa veľmi aktívne sústredia na nákup niektorých európskych výrobkov. Konkrétne sa jedná o práčky, chladničky a elektrické odsávačky mlieka.

Údaje, ktoré poskytuje Eurostat, dokazujú, že Arménsko a Kazachstan nakúpili za poslednú dobu násobne viac práčok a chladničiek, než tomu bolo v posledných rokoch. Objavili sa tak obavy, či tovar neputuje do Ruska, ktoré z neho získava súčiastky a polovodiče, ktoré mu kvôli západným sankciám toľko chýbajú.

„Dokonca aj vysoko sofistikované ruské zbraňové systémy sú často postavené z bežných mikroelektronických súčiastok, ktoré sa nachádzajú v rade komerčných tovarov,“ uviedol James Byrne, riaditeľ oddelenia Open Source Intelligence and Analysis Research v britskom think-tanku Royal United Services Institute.

A.B

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com