Svet

Dramatické voľby v USA. Demokrati a republikáni zatiaľ plece pri pleci

Priebežné výsledky volieb do amerického Kongresu sú zatiaľ veľmi tesné. V Senáte, kde sa si Američania volili približne tretinu zloženia, dovedna 35 zo 100 zástupcov, to zatiaľ vyzerá na vyrovnaný súboj. Ako referuje spravodajský web BBC, demokrati i republikáni disponujú v tejto chvíli 46 kreslami.

V 435-člennej Snemovni reprezentantov, kde si americkí voliči vyberali kompletné obsadenie, zatiaľ v súlade s očakávaniami vedú republikáni. Tí majú dosiaľ 192 kresiel, kým demokrati len 168.

Republikánska väčšina v oboch komorách Kongresu by mohla výrazne poškodiť pozíciu súčasného demokratického prezidenta Joea Bidena, keďže Snemovňa reprezentantov či Senát môžu v podstate znemožniť prijatie akejkoľvek významnej legislatívy.

Volebné miestnosti sa už uzavreli vo všetkých štátoch.

V 100-člennom Senáte sú sily oboch strán aktuálne úplne vyrovnané v pomere 46:46, pričom na väčšinu je potrebných minimálne 51 kresiel. Žiadnej zo strán sa pritom zatiaľ nepodarilo získať senátorské kreslo, ktoré doposiaľ zastával druhý tábor.

Republikánom stačí len jediné nové kreslo v Senáte a ďalších päť mandátov v Snemovni na to, aby pripravili demokratov o doterajšiu väčšinu, či sa im to však podarí je však zatiaľ nejasné.

Predovšetkým na Floride sa republikánom darilo – úradujúci guvernér Ron DeSantis tam bez problémov svoj post vo voľbách obhájil. V tomto americkom štáte uspel aj vplyvný republikánsky senátor Marco Rubio. Nedá sa však konštatovať, že by sa takýto jednoznačný trend v prospech republikánov dal vypozorovať aj v ďalších amerických štátoch.

Pri obsadzovaní kresiel v Senáte, o ktoré sa zvádzal boj v utorkových voľbách, zodpovedali prvé výsledky predvolebným prognózam. V štátoch Indiana, Kansas, Kentucky a Oklahoma sa presadili republikáni a naopak v Colorade, New Yorku a Illionise uspeli demokratickí kandidáti.

Demokrati amerického prezidenta Joea Bidena obhájili posty guvernérov v dôležitých štátoch New York, Kalifornia a Pensylvánia. Vyplýva to z prognóz vplyvných amerických médií, informuje agentúra AFP.

V New Yorku si zaistila znovuzvolenie demokratická kandidátka, vôbec prvá žena na poste newyorskej guvernérky Kathy Hochulová. Podarilo sa jej poraziť silného republikánskeho vyzývateľa Leeho Zeldina, spojenca exprezidenta USA Donalda Trumpa. Ďalší mandát si zaistil aj demokratický guvernér najľudnatejšieho štátu USA – Kalifornie – Gavin Newsom, ktorý porazil republikánskeho súpera Briana Dahleho s vysokým, vyše 20-percentným náskokom.

Veľkú radosť mali demokrati aj z víťazstva svojho kandidáta Josha Shapira v súboji o post guvernéra v Pensylvánii, patriacej medzi štáty, ktoré majú kľúčový význam pre víťazstvo vo voľbách do Kongresu. Shapiro s vyše desaťpercetným náskokom porazil príslušníka krajne pravicového krídla Republikánskej strany Douga Mastriana. Pri voľbe guvernérov zaznamenali podľa očakávaní úspechy demokrati v štátoch Maryland a Massachusetts.

Trumpov favorit získa Ohio

Republikán J. D. Vance, ktorého podporil bývalý prezident Donald Trump, bol podľa odhadov amerických médií zvolený za senátora za štát Ohio. Agentúra AFP to označuje za prvé veľké volebné sklamanie pre demokratického prezidenta Joea Bidena.

Politický nováčik Vance, ktorý sa dostal do povedomia verejnosti ako autor bestselleru „Hillbilly Elegy“ (Americká elégia), ktorá rozpráva o jeho spomienkach na detstvo v Apalačskom pohorí, podľa projekcií porazil demokrata Tima Ryana.

Hoci Vance v minulosti Trumpa kritizoval, neskôr svoj postoj zmenil a získal Trumpovu podporu. V predvolebnej kampani vystupoval ako bojovník proti elitám a brojil tiež proti drogám, nelegálnej migrácii a demokratom.

DeSantis má opäť Floridu

Republikánsky guvernér Ron DeSantis na Floride obhájil mandát, v utorkových voľbách podľa projekcií amerických televízií CNN, Fox News a NBC porazil demokrata Charlieho Crista.V Arkansase podľa agentúry AP bola guvernérkou zvolená bývalá hovorkyňa minulého amerického prezidenta Donalda Trumpa Sarah Huckabeeová Sandersová. V Texase podľa NBC a Fox News podľa očakávania obhájil mandát republikánsky guvernér Greg Abbott, zatiaľ čo v Pensylvánii sa guvernérom podľa projekcií stane demokrat Josh Shapiro. Demokrati v Massachusetts a Marylande podľa AP získali späť dva guvernérské posty držané republikánmi.

DeSantis je považovaný za možného kandidáta na prezidenta vo voľbách v roku 2024 a najväčšieho republikánskeho súpera bývalého prezidenta Trumpa. Florida je označovaná za takzvaný „swing state“, kde voliči niekedy dávajú prednosť republikánom a inokedy demokratom.

DeSantis, ktorý bol v roku 2018 tesne zvolený za guvernéra, je na Floride populárny a v prieskumoch verejnej mienky viedol proti svojmu demokratickému vyzyvateľovi.

V Texase podľa projekcií republikánsky guvernér Abbott podporovaný Trumpom porazil demokrata Beto O ’Rourkea, a obhájil tak mandát. V kľúčových otázkach pre voličov, najmä v otázke migrácie na hraniciach s Mexikom a ekonomiky, sa podľa prieskumov verejnej mienky Abbott a republikáni prejavovali ako odborne zdatnejší. Niektorí republikáni považujú Abbotta za možného kandidáta v budúcoročných prezidentských voľbách.

Novým guvernérom Pensylvánie sa podľa odhadov stane demokrat Josh Shapiro. Podľa projekcií porazil Trumpovho republikánskeho stúpenca Douga Mastriana. Taktiež Pensylvánia je považovaná za takzvaný swing state. Shapiro sa vo svojej kampani zameral okrem iného na ochranu demokracie. Mastriano medzitým šíril Trumpove nepravdivé tvrdenia o ukradnutých prezidentských voľbách v roku 2020. V minulosti tiež vystupoval proti koronavírusovým opatreniam a je silným odporcom potratov.

V Massachusetts bola podľa AP guvernérkou zvolená generálna prokurátorka Maura Healeyová a v Marylande spisovateľ Wes Moore, uviedla agentúra AP. Healeyová je prvou otvorene homosexuálnou zvolenou guvernérkou v štáte Massachusetts, Moore sa stane prvým černošským guvernérom v Marylande, píše AP.

Americkí voliči v utorkových voľbách rozhodovali o novom zložení celej Snemovne reprezentantov, tretiny Senátu a tiež o nových guvernéroch v 36 štátoch a troch teritóriách.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com