Komentáre

Potrava pre delá nie je metafora. Hrozný chaos medzi zmobilizovanými Rusmi

Mobilizovaní ruskí vojaci sú skutočne potravou pre delá. Podľa jedného z preživších útočníkov zahynulo pri ukrajinskej paľbe na fronte v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny viac ako 500 zmobilizovaných ruských vojakov. Ich dôstojníci opustili prápor. Ukazuje sa, že to nebola jediná branná jednotka zničená v tejto oblasti.

Nezávislý ruský portál Wiorstka v sobotu oznámil, že prápor sa zrútil pri Makijiwke v okolí mesta Swatow. Ruská armáda, ktorá prežila ostreľovanie, je Alexej Agafonov. – Z 570 ľudí zostalo 29, 12 ďalších je zranených – povedal Agafonov novinárom.

Odvedenci to na Ukrajine nemajú ľahké. Velitelia opúšťajú prápory

Odvedenec hlásil, že veliteľ práporu zmobilizovaných záložníkov prisľúbil, že pôjdu do oblasti Swatowy 15 km od frontovej línie a zapoja sa tam do územnej obrany. V skutočnosti prápor dorazil v noci 1. novembra priamo na frontovú líniu. Velitelia dali rozkaz kopať zákopy a udržiavať frontovú líniu. Prápor mal k dispozícii iba tri čepele.

“Vykopali sme, koľko sa dalo, a ráno začalo ostreľovanie – delostrelectvo,” krupobitie “(systémy raketového delostrelectva Grad), mínomety, drony – jednoducho nás zastrelili,” povedal Agafonov. Podľa jeho slov dôstojníci prápor opustili hneď, ako začalo ostreľovanie. Keď bombardovanie ustalo, Rusi sa pokúsili prekopať, no okamžite ich vypátrali a zaútočili na ukrajinské bezpilotné prostriedky.

Toto nie je prvý prápor zničený v tejto oblasti

Wiorstka hovoril aj s manželkou ďalšieho mobilizovaného z Agafonovovho práporu. Žena s odvolaním sa na slová svojho manžela uviedla, že viac ako polovica práporu zomrela.

Agafonov dodal, že vojaci z najmenej jedného práporu pozostávajúceho z mobilizovaných predtým zomreli v rovnakých pozíciách. Povedal, že videl desiatky mŕtvych tiel.

Preživší vojaci jeho jednotky bez veliteľov pred vojnou utiekli do Swatowy, mestečka so 17-18 tisíc obyvateľmi. “Potulujú sa tam skupiny 2-5 ľudí z iných rozbitých práporov,” povedal. Nie je však známe, koľko takýchto jednotiek v okolí Swatowy už Ukrajinci zničili.

Uviedol tiež, že tí, čo prežili, sú povolaní do nových práporov spolu s postupnými jednotkami prichádzajúcimi na front a hodení do prvej línie. Medzitým sú zmluvní vojaci a dobrovoľníci na tretej frontovej línii.

Rusi klamú svojim rodinám o osude svojich príbuzných

O osude svojich príbuzných sa podľa Viorstky v sobotu prišli na prokuratúru vo Voroneži informovať príbuzní niektorých vojakov z práporu, ktorý bol prepustený. “Po telefóne nám povedali, že naši synovia sú nažive, zdraví a plnia vojenskú povinnosť. Ako sú do pekla živí a zdraví, keď tam všetci zomreli?” – povedala Oksana Cholodová, matka vojenského dôstojníka Andreja Cholodova. Príbuzní vytvorili zoznam vojakov, ktorí žiadali o pomoc. Zo 41 ľudí na zozname len 31 kontaktovalo svoje rodiny.

Ukrajinské úrady Luhanskej oblasti v uplynulých dňoch informovali, že v oblasti Swatowy umiera veľké množstvo ruských vojakov. Krajina medzi Swatowom a Kreminnou, kde sa Rusi pokúšajú prelomiť ukrajinskú obranu, “je posiata telami” Rusov, povedal Serhiy Haydaj, šéf regionálnych úradov. Uviedol, že pri každom útoku Rusi posielajú svojich vojakov na „prieskum“, ktorý nemôžu prežiť. Hajdaj v sobotu tiež informoval, že každý deň sa Rusi snažia až desaťkrát prerušiť obranu ukrajinských ozbrojených síl.

Ruskí blogeri: „Armáda podceňuje počet mobilizovaných strát“

Správy o nedostatočne pripravených ruských vojakoch mobilizovaných pre vojnu umierajúcich na Ukrajine vyvolali kritiku velenia ruskej armády. ISW uvádza, že podľa správ ruských médií padlo v bojoch na Ukrajine päť mobilizovaných vojakov z Čeľabinska, tri týždne po vyhlásení mobilizácie.

„Mnohí vojnoví blogeri podporujúci vojnu tvrdia, že počet zabitých a zranených medzi mobilizovanými vojakmi je pravdepodobne vyšší vzhľadom na nedostatok sľúbeného výcviku, vybavenia, jednotnosti jednotiek a veliteľov,“ píšu analytici.

Medzi obvineniami blogerov proti ruskému ministerstvu obrany je, že nepripravilo vhodné podmienky na integráciu a monitorovanie nasadenia mobilizovaných mužov na fronte.

Autor: Radim Veselý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com