Svet

Putin chce úplne zničiť energetickú infraštruktúru Ukrajiny: dodávky protivzdušnej obrany sú kľúčom k prežitiu Ukrajincov

Putinovo Rusko spustilo 31. októbra ďalší masívny raketový útok na ukrajinskú energetickú infraštruktúru: odpálilo viac ako 55 balistických a 30 protilietadlových rakiet, ktoré zasiahli 18 objektov v 10 regiónoch. 80% územia Kyjeva bolo zbavených dodávok vody, 350-tisíc bytov zostalo bez elektriny.

Tento útok sa tak po 24. februári stal takmer najničivejším pre energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Na pozadí zimy Putin aktivuje teroristické metódy vedenia vojny a cielene ničí všetko, čo dáva Ukrajincom teplo, svetlo v ich domovoch, samotnú možnosť normálneho života.

V skutočnosti môžeme povedať, že Rusko vedie proti Ukrajine „infraštruktúrnu vojnu“ už dlho a výlučne teroristickými metódami. Ruská armáda sa ukázala ako asymetricky slabá, mobilizácia v Rusku zlyhala a a priori nezmení situáciu na fronte, kde ruské jednotky v predvečer zimy uviazli v pozičných bojoch. Putin sa zúfalo snaží primäť Ukrajinu k vyjednávaniu, no jeho postoj chýba zdravý rozum a bude znamenať prímerie pred ďalšou ruskou inváziou.

Začal chápať katastrofálne dobrodružstvo, do ktorého zatiahol Rusko po 24. februári, a ak neurobí taktickú pauzu, Rusko čaká niečo ako rok 1917, keď demoralizovaná hladná armáda pôsobila ako katalyzátor štátneho prevratu v r. ruskej ríše. Putin chápe, že napriek ohromnej oddanosti Rusov jeho politickému smerovaniu sa táto vojna zmenila na de facto genocídu ruských mužov, a chce na Ukrajine spôsobiť čo najväčšiu skazu, aby pri rokovacom stole dosiahol ústupky.

Ruská armáda a ruský štátny aparát sú dnes od roku 1991 slabšie ako kedykoľvek predtým. Rusko sa dá zastaviť iba silou, inak bude jeho agresívna expanzia pokračovať. Raketové útoky na Ukrajinu naznačujú, že Putin už nemá na situáciu iné páky vplyvu. Ukrajina zúfalo potrebuje účinné vybavenie protivzdušnej obrany na ochranu oblohy pred ruskými údermi – to je kľúčom k prežitiu Ukrajincov a boju proti „migračnému kolapsu“ v Európe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com