Komentáre

EÚ poskytne Ukrajine 1,5 miliardy eur mesačne

Európska únia pripravuje plány na poskytnutie hospodárskej pomoci Ukrajine v hodnote 1,5 miliardy eur (1,46 miliardy USD) mesačne v budúcom roku, uviedla v piatok šéfka EÚ Ursula von der Leyenová. Po samite vedúcich predstaviteľov EÚ von der Leyenová konkrétne uviedla, že Ukrajina požiadala medzinárodných darcov, aby jej poskytli stabilný, spoľahlivý a predvídateľný tok hospodárskej podpory – a práve túto požiadavku teraz EÚ plánuje splniť pravidelným tučným príspevkom.

Ani takáto vysoká suma však nepokryje všetky potrebné náklady spojené s vojnou a jej dopadom na Ukrajinu. Ukrajinské hospodárstvo je už osem mesiacov zdevastované ruskou inváziou a ukrajinská vláda odhaduje, že by potrebovala minimálne 4 miliardy EUR vo forme grantov alebo pôžičiek mesačne, aby bola schopná zabezpečiť základné funkcie, ktoré sa od nej očakávajú a ktoré boli štandardné pred vojnou.

Odkiaľ sa budú čerpať peniaze? A na ako dlho sa plánuje podpora?

Von der Leyenová tiež uviedla, že peniaze nebudú pochádzať len zo samotnej EÚ, ale svoj podiel na 1,5 miliardy eur (1,46 miliardy USD) mesačne budú mať aj Spojené štáty a v neposlednom rade aj dôležité medzinárodné hospodárske inštitúcie. Veľká časť zodpovednosti bude spočívať aj na pleciach národných ministrov financií. Zo všetkých týchto zdrojov bude teda Ukrajina dostávať pravidelné finančné injekcie. Ale na ako dlho?

Vyplácanie tejto finančnej podpory sa má začať začiatkom budúceho roka. V súčasnosti je potvrdené, že táto podpora bude trvať najmenej jeden rok a v prípade potreby sa pravdepodobne predĺži. V súhrne teda Ukrajina dostala na budúci rok prísľub na celkovú sumu 18 miliárd eur, na ktorú sa ukrajinská vláda už teraz môže spoľahnúť a počítať s ňou.

Ide o dôležité gesto pre stabilitu Ukrajiny

Slová vedúcich predstaviteľov EÚ ukazujú, že je dôležité vyslať Ukrajine jasný signál, že EÚ veľmi dobre vie, aký dôležitý je pre Ukrajinu tento spoľahlivý a dlhodobý zdroj príjmov. Dôvodom je aj to, že Rusko v súčasnosti útočí na ukrajinskú energetickú sieť a snaží sa ju ochromiť, takže na obranu budú potrebné ďalšie zdroje, čo vo štvrtok, v prvý deň samitu, spomenul aj samotný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vedúci predstavitelia Európskej únie sa zaviazali reagovať na akékoľvek úmyselné útoky na kritickú infraštruktúru Ukrajiny.

Rada EÚ ďalej odsúdila stupňujúcu sa ruskú agresiu na Ukrajine a obvinila Kremeľ zo súčasnej energetickej a hospodárskej krízy. Konkrétne uviedla, že Rusko nesie výhradnú zodpovednosť za súčasnú energetickú a hospodársku krízu. Stručne povedané, táto podpora má jasný cieľ – finančne stabilizovať Ukrajinu, aby mala všetko, čo potrebuje na normálne fungovanie a obranu proti nepriateľovi. 

Pripravujú sa aj ďalšie dary pre ukrajinský ľud

Šéf Európskej komisie dodal, že Ukrajina má aj ďalšie potreby, ktoré je potrebné účinne riešiť už v počiatočnom štádiu. Ide najmä o humanitárnu pomoc pre približne 11 miliónov ľudí, ktorí v dôsledku vojny stratili domov alebo prístup k základným potrebám. Stručne povedané, je potrebné pomôcť tým, ktorí v súčasnosti akútne potrebujú prístup k pitnej vode, elektrine, kúreniu alebo prístrešku.

Preto budú na túto humanitárnu pomoc prerozdelené aj finančné príspevky z pokladníc Európskej únie a jej spojencov a partnerov. Von der Leyenová konkrétne oznámila, že okrem pravidelnej podpory EÚ poskytne EÚ jednorazovo ďalších 175 miliónov EUR (171 miliónov USD) na podporu potravín, prístrešia, zdravotníctva a vzdelávania na Ukrajine.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com