Ekonomika

Lídri EÚ sa stále nedohodli na zastropovaní cien plynu, Nemecko naďalej blokuje takýto krok

Lídrom Európskej únie sa na štvrtkovom rokovaní nedarilo nájsť okamžité praktické riešenie energetickej krízy. Nenastal však otvorený rozkol medzi Nemeckom a Francúzskom, ktorý by ukázal nejednotnosť bloku v čase, keď je v konfrontácii s ruským prezidentom Vladimirom Putinom pre jeho vojnu na Ukrajine.

Zastropovanie cien plynu

Po celodennom rokovaní, ktoré trvalo hlboko do noci, sa lídri 27-ky dohodli aspoň na pokračovaní práce na spôsoboch uvalenia cenového stropu na plyn v prípade jeho veľkého zdraženia.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron poukázal na svoju spoluprácu s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, aby zdôraznil zdanie jednoty.

Konštatoval, že spoločne s technickými poradcami „sa stretnem s kancelárom Scholzom na budúci týždeň v Paríži, aby sme s našimi tímami mohli pokročiť vpred vo všetkých otázkach“.

Spoločný európsky postup

Scholz sa vyjadril, že hlavným problémom je obmedzenie prudkých výkyvov nahor v obchodovaní s plynom, ktoré síce môžu trvať len niekoľko hodín, ale aj tak posielajú ceny prehnane hore.

Uviedol, že opatrenia, aby sa tomu čelilo, sa musia ďalej skúmať. „Je tu silné a jednomyseľne zdieľané odhodlanie konať spoločne ako Európania, aby sme dosiahli tri ciele: zníženie cien, zaručenie bezpečnosti dodávok a pokračovanie redukcie dopytu,“ povedal predseda Európskej rady Charles Michel.

Zdroj: https://www.webnoviny.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com