Ekonomika

Ceny ropy vzrástli, trh ovplyvňuje blížiace sa embargo

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli, pričom cena Brentu sa pohybuje nad 93 USD za barel (159 litrov). Americký prezident síce potvrdil predaj ropy zo strategických zásob s cieľom znížiť ceny komodity, na trhy však aj naďalej viac vplýva rozhodnutie štátov OPEC+ výrazne obmedziť produkciu a blížiace sa embargo na dovoz ruskej ropy.

Navyše, v Číne sa začalo diskutovať o zmiernení niektorých opatrení, ktoré krajina uplatňuje v boji proti novému koronavírusu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri dosiahla do 7.35 h SELČ 93,23 USD (95,35 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 82 centov (0,89 percenta).

Cena americkej ľahkej ropy WTI s novembrovým kontraktom (exspiruje vo štvrtok) dosiahla 86,79 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 1,24 USD, alebo 1,45 percenta.

Americký prezident Joe Biden v stredu potvrdil, že USA do konca roku predajú zo svojich strategických rezerv 15 miliónov barelov ropy. Urobil tak s cieľom znížiť ceny palív na americkom trhu ešte pred konaním doplňujúcich volieb do Kongresu 8. novembra. Žiadne ďalšie opatrenia vedúce k zmierneniu cien, ako napríklad obmedzenie exportu, však neoznámil. “Tento rozsah je príliš malý na to, aby trhy ovplyvnil,” povedal analytik z Commonwealth Bank Vivek Dhar.

Omnoho väčší vplyv na ceny komodity má skoršie rozhodnutie OPEC+ znížiť produkciu o 2 milióny barelov denne a najnovšie aj diskusie vo vedení Číny o zmiernení niektorých opatrení proti ochoreniu COVID-19. Tie majú nepriaznivý vplyv na ekonomiku, a tým dopytu po rope. Ako uviedla agentúra Bloomberg, čínski predstavitelia v súčasnosti rokujú o tom, či neskrátia obdobie povinnej karantény po príchode do krajiny. Navyše, ako dodal Dhar, trhy sa v nasledujúcich týždňoch budú stále viac zameriavať na blížiace sa embargo Európskej únie na ruskú ropu.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com