Ekonomika

Európske ceny plynu pokračovali v poklese: Dostali sa na najnižšiu úroveň od júna!

Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe pokračovali na začiatku nového týždňa v poklese a dostali sa na najnižšiu úroveň od júna.

Európska únia (EÚ) totiž pripravuje opatrenia na obmedzenie volatility na najväčšom európskom trhu s plynom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v budúcom mesiaci na burze v Holandsku padla o 9,9 % na 127,98 eura za megawatthodinu (MWh) a dostala sa na najnižšiu úroveň od 22. júna. To bolo už tretí obchodný deň po sebe, čo sa európsky referenčný kontrakt na plyn oslabil.

K poklesu cien prispelo aj teplé počasie, pokračujúci dovoz skvapalneného plynu (LNG), rovnako ako vysoká naplnenosť zásobníkov plynu v Európe. “Ceny plynu zrejem budú pokračovať v poklese s príchodom veľkých objemov LNG do Európy a ako sa zásobníky budú približovať k úplnému naplneniu,” uviedli analytici firmy Alfa Energy.

Európske zásobníky plynu sú aktuálne naplnené na 92 %, čo je nad 5-ročným priemerom pre toto ročné obdobie. Pomohlo k tomu aj teplé počasie, rovnako ako vysoký dovoz LNG. Európska komisia (EK) v utorok (18. 10.) predloží návrh dočasného dynamického cenového stropu pre holandský virtuálny trh TTF, ktorý by sa mal používať v prípade prudkých výkyvov ceny plynu.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com