Svet

Cichanovská pred poslancami EP: V stávke je samotná existencia Bieloruska! Ostrý odkaz Lukašenkovi

Bielorusko sa musí obávať o svoju existenciu. Uviedla to vo štvrtok doobeda líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) z výboru pre zahraničné veci. Informuje o tom spravodajca TASR.

Cichanovská počas prejavu upozornila, že v stávke je samotná existencia Bieloruska. “Lukašenko, s podporou Vladimira Putina, aj naďalej predáva našu suverenitu, ničí našu identitu, ničí občiansku spoločnosť a vymazáva akékoľvek spojenie s Európou,” uviedla v stanovisku, ktorý zverejnila aj na Twitteri. Zároveň požiadala EP, aby s bieloruskou opozíciou spolupracoval na budovaní demokratického a slobodného Bieloruska.

Cichanovská naposledy vystúpila v EP v roku 2021, keď vyzvala Európu, aby sa aktívnejšie stavala voči autokracii.

Do Bruselu prišla už v stredu a absolvovala viacero pracovných stretnutí. Ocenila, že europoslanci aj napriek rôznym názorom v politických frakciách aj mnohostranne podporujú Bielorusko. Spresnila, že sa stretla s predstaviteľmi európskych ľudovcov (EPP), konzervatívcov a reformistov (ECR), socialistov a demokratov (S&D) aj liberálov zo skupiny Obnovme Európu (RE).

“Som rada, že Bielorusko všetkých spája. Požiadala som poslancov EP, aby podporili politických väzňov a pridali sa ku skupine za Slobodné Bielorusko,” uviedla Cichanovská. Za prijatie sa poďakovala šéfke EP Roberte Metsolovej, s ktorou rokovala o oficiálnej podobe vzťahov medzi bieloruskou demokratickou opozíciou a EP. Spolu hľadali aj spôsoby, ako zastaviť “dvoch šialených diktátorov” a dodala, že sankcie EÚ musia zasiahnuť Rusko aj bieloruského prezidenta Lukašenka.

Za podpory flámskeho premiéra Jana Jambona Cichanovská otvorila v Bruseli Misiu pre demokratické Bielorusko, čo podľa nej znamená, že “Bielorusi majú nový domov v srdci EÚ”.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com