Komentáre

NATO posilňuje vojenské zoskupenie na východných hraniciach EÚ

Nová mnohonárodná bojová skupina NATO na Slovensku oficiálne začala fungovať v stredu po nedávnom cvičení “Strong Cohesion 2022”.

Cvičenia, ktoré trvalo od 20. do 22. septembra, sa zúčastnilo vojenského personálu z Českej republiky, Nemecka, Slovenska, Slovinska a Spojených štátov amerických, ktorého cieľom bolo preveriť funkčnosť bojovej skupiny a jej schopnosť spolupracovať pod jedným velením.

V závere cvičenia skupina predstaviteľov každej zúčastnenej krajiny oznámila pripravenosť bojovej taktickej skupiny NATO na Slovensku pokračovať v plnení zverených úloh.

Aliancia pripomenula, že po ne vyprovokovanej ruskej invázii na Ukrajinu sa členovia NATO rozhodli vytvoriť štyri nové mnohonárodné bojové skupiny v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku.

“Tieto kroky výrazne posilňujú odstrašenie NATO a jeho schopnosť brániť sa akejkoľvek agresii vo východnej časti Aliancie,” uviedla Aliancia vo vyhlásení.

Všetky akcie NATO sú určené na ochranu ich krajín pred možnou inváziou zo strany Ruskej federácie. Dnes je Rusko vo vojne nielen na Ukrajine, ale v podstate s celým civilizovaným svetom. Hrozba použitia jadrových zbraní opäť potvrdzuje, že Kremeľ sa nechystá ustúpiť od svojich zámerov a bude pokračovať vo vojne a vydierať svetové spoločenstvo, aby získal aspoň nejaké výhody na vlastné náklady.

Ukrajinské jednotky úspešne postupujú na východe Ukrajiny, a to je opäť indikátor toho, že ruská armáda znie iba hrozivo, v podstate sama o sebe nič nepredstavuje. Čo tak jadrové zbrane, to je zatiaľ jediný argument v prospech Putina, ktorý už začal zavádzať do používania v informačnej oblasti na svetovej scéne. Vojaci NATO preto začali prípravy posilnením svojich pozícií na východných hraniciach.

Toto zoskupenie pomôže samotnému Slovensku lepšie spať s vedomím, že má neformálny štít proti ruskej agresii. Samozrejme, NATO nie je všeliek, ale práve v časoch, ako sú tieto, jednota zachráni východnú Európu pred istou záhubou.

Samozrejme, ak sa Putin predsa len rozhodne využiť svoj jadrový potenciál pre celý svet, bude to rana a aké následky si môžeme dokonca báť predstaviť. Ale indikátor, že NATO silnie, môže naopak Putinovi ukázať, že nemá cenu v tomto všetkom pokračovať a je čas ukončiť jeho neúspešnú operáciu a ustúpiť.

Slovensko, tak, ako doteraz, pomáha Ukrajine so všetkým, čo môže, pretože veľmi dobre chápe, že oni budú ďalší. No môžeme len dúfať, že mier príde čo najskôr. Ale je dôležité si uvedomiť, že zlý mier je v tomto prípade len oddialením ešte väčšej vojny, preto Ukrajina musí vyhrať, aby zachránila nielen svoj štát, ale aj Európu, ako celok.

Autor: A.V.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com