Komentáre

Prečo na Slovensku prevládá želanie, aby Rusko vyhralo vojnu?

V Európe nie je veľa krajín, ktorých obyvatelia by chceli, aby Rusko vyhralo vojnu na Ukrajine. Jednou z týchto výnimiek je však naše Slovensko, kde sa ukázalo, že prevláda názor a želanie, aby Rusko doviedlo tento vojenský konflikt do úspešného konca v podobe víťazstva. Prečo vlastne obyvatelia Slovenska dospeli k tomuto záveru? A znamená to, že Slovensko je skutočne na strane Ruska? To všetko sa dozviete na nasledujúcich riadkoch.

Samozrejme, za všetkým hľadajme politiku a politické názory Slovákov. V celom politickom spektre existujú veľké rozdiely v tom, kto koho vo vojne na Ukrajine ticho podporuje. Najmä postoj priaznivcov Smeru je rovnaký ako postoj priaznivcov ĽSNS a Republiky, a to, že u nich prevláda túžba po víťazstve Ruska. Samozrejme, to neznamená, že túto túžbu majú aj lídri týchto politických strán, aj keď, samozrejme, niekde ich voliči tento názor museli získať. 

Aké sú výsledky prieskumu medzi Slovákmi?

Ako vôbec vznikol tento postoj Slovákov? Na základe prieskumu “Ako sa máš, Slovensko?”, ktorý v Júli tohto roku uskutočnili výskumníci z MNFORCE, Seesame a SAV. Je potrebné pripomenúť, že tento názor zastáva len vzorek opýtaných a určite nejde o celospoločenský názor v rámci celého Slovenska. Nemožno si však nevšimnúť silný hlas, že niektorí Slováci si želajú víťazstvo krajiny, ktorá vojnu začala, v čele s Vladimírom Putinom.

Konkrétne, celá pätina opýtaných v spomínanom prieskume si želá jasné víťazstvo Ruska. Ostatní to nevidia tak jednoznačne, ale viac ako polovica respondentov vyjadrila želanie ruského víťazstva – záverom tohto prieskumu tedy je, že väčšina si želá víťazstvo armády pod vedením Vladimíra Putina, aspoň takto hovoria data. 

Výsledok však nie je taký jednoznačný, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, pretože mnoho ľudí, konkrétne celých 18 percent opýtaných, odpovedalo, že nevie, koho by si prialo za víťaza v tejto vojne, ktorá sa odohráva na Ukrajine. Rovnako podkopáva dôveryhodnosť záveru aj skutočnosť, že na výber bola desaťstupňová škála, kde 1 znamenala želanie jasného víťazstva Ruska a 10 znamenalo jasné víťazstvo Ukrajiny. 

Veľa ľudí si totiž vybralo možnosť niekde uprostred, čo robí výsledok ankety tiež trochu nejednoznačným. Z údajov prieskumu však jasne vyplýva, že približne tretina obyvateľov si želá víťazstvo Ukrajiny a len približne pätina obyvateľov si želá jasné víťazstvo.

Slovensko bude, samozrejme, naďalej podporovať Ukrajinu

Jedna vec sú výsledky tohto prieskumu, druhá je dianie na slovenskej politickej scéne. A tam všetko zostane pri starom, takže Slovensko bude naďalej podporovať Ukrajinu v jej úsilí odraziť útoky ruského nepriateľa, a tak brániť svoju nezávislosť a v konečnom dôsledku pomáhať väčšej bezpečnosti Slovenska. Stručne povedané, napriek proruským hlasom sa Slovensko musí riadiť všeobecným názorom Európskej únie, pod ktorú spadá, ktorá jasne hovorí v prospech pokračujúcej finančnej, materiálnej aj vojenskej podpory ukrajinských jednotiek. 

Výsledok prieskumu teda určite neznamená, že Slovensko nenávidí Ukrajinu, aj keď, samozrejme, určité nenávistné reakcie zo strany slovenského obyvateľstva možno pozorovať dnes a denne. Za zmienku stojí aj prieskum z Marca tohto roku, keď sa Slovákov pýtali, kto môže za vojnu na Ukrajine. Rusko označilo za vinníka 76 % respondentov, kým zvyšných viac ako dvacať percent respondentov hľadalo vinu v Ukrajine alebo v Európskej únii.

Autor: A.V.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com