Svet

Ruskí činitelia potichu presúvajú svoje rodiny z Krymu, tvrdí Kyjev

Predstavitelia ruskej správy a ruskí armádni velitelia sa snažia z polostrova Krym nenápadne presunúť svoje rodiny a predávajú tam svoje nehnuteľnosti. Tvrdí to ukrajinská vojenská rozviedka HUR, podľa ktorej k tomu Rusov nútia úspechy ukrajinských síl, ktoré vedú protiofenzívu na severovýchode a juhu krajiny.

Rusko v roku 2014 ukrajinský polostrov pripojilo k svojmu územiu, čo Kyjev a Západ považujú za porušenie medzinárodného práva. Napísal o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

„Napriek tomu, že obyvateľstvo je ubezpečované o bezpečnosti pobytu na polostrove, predstavitelia okupačnej správy Krymu, pracovníci ruskej tajnej služby FSB a velitelia niektorých armádnych jednotiek sa snažia predať svoje byty alebo domy a urýchlene dostať svojich príbuzných z polostrova a zároveň to utajiť pred svojimi podriadenými,“ vyhlásil. Uviedla ukrajinská rozviedka.

Okupačné úrady na polostrove sa však podľa ukrajinskej rozviedky zároveň snažia obmedziť predaj nehnuteľností a zaviedli tiež obmedzenie pohybu cez Kerčský most, ktorý spája okupovaný polostrov s Ruskom. Ruská správa sa okrem toho snaží rôznym spôsobom blokovať prístup ľudí k informáciám o postupe ukrajinských vojakov.

Ukrajinská armáda v posledných týždňoch podniká protiofenzívu na severovýchode krajiny a tiež na juhu v Chersonskej oblasti, ktorá susedí s Krymom. Južné operačné velenie ukrajinskej armády v noci na dnes oznámilo, že ukrajinské sily postúpili na južný front o 12 kilometrov, dobyli späť vyše 500 kilometrov štvorcových okupovaného územia a 13 osád.

V auguste na Kryme poničili explózie viaceré vojenské objekty, vrátane letísk a muničných skladov. Ruské úrady najprv pripisovali tieto incidenty nedodržanie predpisov požiarnej bezpečnosti, neskôr pripustili možnosť sabotáže. Proruské úrady v Sevastopole, najväčšom meste na polostrove, opakovane informovali o zostrelení dronov protivzdušnou obranou. Podľa jedného z exilových vodcov krymských Tatárov Refata Čubarova narazil v auguste v Sevastopole dron priamo do budovy veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com