Ekonomika

Zdravotníkom sa do odpracovaných rokov započíta materská a rodičovská dovolenka, týka sa to 25 povolaní

V základnom plate zdravotníkov nemocníc, liečební, hospicov a domov ošetrovateľskej starostlivosti bude zohľadnený počet odpracovaných rokov. Do odpracovaných rokov sa započíta aj čas, ktorý strávili na materskej alebo rodičovskej dovolenke.

Najviac bude možné zarátať šesť rokov, maximálne však tri roky na jedno dieťa. Na sociálnej sieti o tom informuje rezort zdravotníctva a vymenúva 25 zdravotníckych povolaní, ktorých sa navrhovaná zmena týka.

Zmeny aj pre farmaceutov

Okrem lekárov, zubárov, sestier a pôrodných asistentiek rezorty zdravotníctva a financií navrhujú zmeny aj pre logopédov, farmaceutov, liečebných pedagógov či zdravotných záchranárov. „Zdravotníci v nemocniciach dlhé roky žiadali, aby sa ich základná mzda odvíjala aj od počtu odpracovaných rokov,“ uvádza rezort zdravotníctva s tým, že ich požiadavku zohľadňuje.

Ako ďalej poznamenalo ministerstvo, tento raz výnimočne využíva na komentovanie prebiehajúcich pracovných rokovaní sociálnu sieť, a to vzhľadom na formu a obsah vyhlásení predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského.

Odborársky predák Visolajský

„Žiaľ, aj takéto pozitívne zmeny, ktoré predchádzajúce vlády ignorovali, komentuje odborársky predák Peter Visolajský opäť negatívne,“ vysvetľuje rezort a zverejnil nesúhlasné stanovisko Visolajského s obmedzeným započítavaním praxe na šesť rokov.

Rezort však nechce pripustiť situáciu, aby mal zdravotník, ktorý bol napríklad 15 rokov na materskej a rodičovskej dovolenke, rovnaký plat ako jeho kolega, ktorý 15 rokov aktívne vykonával svoje povolanie.

Zdroj: https://www.webnoviny.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com