Svet

Zomrela Alžbeta II. († 96): Veľké zmeny v kráľovskej rodine, týkajú sa najmä Williama

Na sídle britských panovníkov v Londýne bola spustená vlajka. Alžbeta II. bola najdlhšie vládnucou panovníčkou v britských dejinách. “Kráľovná zomrela dnes popoludní pokojne na zámku Balmoral,” uviedol Buckinghamský palác. Na pol žrde bola spustená aj vlajka na hrade Windsor, verejnoprávna stanica BBC zahrala britskú hymnu.

20:14 Kráľovská rodina práve vydala vyhlásenie v mene Charlesa, nového kráľa.„Smrť mojej milovanej matky, Jej Veličenstva Kráľovnej, je pre mňa a všetkých členov mojej rodiny okamihom najväčšieho smútku. Hlboko smútime nad odchodom váženého panovníka a veľmi milovanej matky. Viem, že jej stratu hlboko pocíti celá krajina, ríša a Commonwealth a nespočetné množstvo ľudí na celom svete. Počas tohto obdobia smútku a zmien budeme ja a moja rodina útechou a podporou vedomia si úcty a hlbokej náklonnosti, v ktorej bola kráľovná tak rozšírená,” píše nový panovník.

20:12 Sme srdcom a myšlienkami s rodinou kráľovnej Alžbety II. a obyvateľmi Spojeného kráľovstva. Na tlačovej konferencii to uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová v prvej reakcii po tom, ako britské médiá informovali o úmrtí panovníčky.

20:11 Osobnosť kráľovnej Alžbety II. obrusovala hrany sporov vnútri kráľovstva a zabezpečovala jeho stabilitu. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina). Doplnil, že britská panovníčka opúšťa svoju vlasť v zložitom období a jej nasledovník bude musieť vyvinúť veľké úsilie, aby sa jej vyrovnal. Pripomenul tiež jej návštevu Slovenska v roku 2008. Šéf parlamentu vyjadril úprimnú sústrasť občanom Spojeného kráľovstva a celého Spoločenstva národov.

20:10 Alžbeta II. bola váženou a rešpektovanou panovníčkou, symbolom novodobej monarchie. S jej odchodom sa končí celá jedna etapa v ľudských dejinách. Vyhlásil to premiér SR Eduard Heger (OĽANO) a vyjadril hlbokú a úprimnú sústrasť kráľovskej rodine, ľudu Spojeného kráľovstva a krajinám britského Commonwealthu.

20:08 Smrťou Alžbety II. sa zmenila nástupnícka línia. Následníkom trónu sa teraz stal princ William. Takto je nová línia:

1. Princ William, vojvoda z Cambridge, syn princa Charlesa, narodený v roku 1982.

2. Princ George z Cambridge, syn princa Williama, narodený v roku 2013.

3. Princezná Charlotte z Cambridge, dcéra princa Williama, narodená v roku 2015.

4. Princ Louis, tretie dieťa princa Williama, narodený v roku 2018.

5. Princ Harry, vojvoda zo Sussexu, syn princa Charlesa, narodený v roku 1984.

20:04 “Jej Veličenstvo kráľovná Alžbeta II. stelesňovala britskú národnú kontinuitu a jednotu vyše 70 rokov. Budem si ju pamätať ako priateľku Francúzska, kráľovnú sŕdc, ktorá zanechala trvalú stopu vo svojej krajine,” reagoval na smutnú správu francúzsky prezident Emmanuel Macron.

20:00 Kráľovná opúšťa veľkú a oddanú rodinu. Jej štyri deti, Charles, Anne, Andrew a Edward, jej dali osem vnúčat. Zanecháva za sebou aj 12 pravnúčat. Princ William sa stal následníkom trónu vo veku 40 rokov.

19:59 Úmrtie britskej kráľovnej ovplyvní aj vysielanie RTVS. Televízia mimoriadne zaradí vo štvrtok večer o 20. hodine na Dvojke dokument Korunovácia.

19:57 Alžbeta II. sa v priebehu rokov stala symbolom stability a pre mnohých Britov jedinou kráľovnou, ktorú poznali. Bola najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Spojeného kráľovstva. Na tróne bola presne 70 rokov a 214 dní. Prvenstvo v dĺžke vládnutia však dosiahla ešte septembri 2015, keď prekonala svoju praprastarú matku, kráľovnú Viktóriu.

19:56 Kráľovská rodina teraz vstúpi do obdobia smútku. Oficiálne stretnutia budú zrušené a vlajky odborov budú spustené na pol žrde na kráľovských rezidenciách, vládnych budovách, cez ozbrojené sily a britské pošty v zámorí.

19:52 Zdravotný stav Alžbety II. sa v posledných desiatkach hodín zhoršil, jej lekári dnes dali najavo, že sú ním znepokojení. Následne sa za kráľovnou do zámku Balmoral v Škótsku zišli členovia britskej kráľovskej rodiny. Ešte v utorok pritom kráľovná plnila pracovné povinnosti pri výmene na premiérskom poste.

19:50 Novým britským kráľom sa stal najstarší syn Alžbety II., princ Charles. “Dnes zostane na Balmorale a v piatok sa vráti do Londýna,” informoval kráľovský palác.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com