Komentáre

Slovensko pomôže Ukrajine, aby sa Rusko nestalo jej susedom

Dnes, v deň 54. výročia operácie Dunaj – sovietskej intervencie v Česko-Slovensku v roku 1968 – bol zaznamenaný spoločný video odkaz, v ktorom vyzývali na podporu Ukrajiny vo vojne proti Rusku.

Predseda vlády SR Eduard Heger povedal: „Takmer pred 30 rokmi sa Československo, produkt socialistického zriadenia, rozdelilo na dve samostatné krajiny – Českú republiku a Slovensko. Tieto krajiny zostali veľmi priateľské, keďže ich spája spoločná história.

Po začatí ruskej invázie na Ukrajinu si vlády oboch krajín uvedomili, že nemajú právo pasívne sledovať situáciu. Mali by byť aktívni v pomoci Ukrajine. Hrôzy vojny a utrpenie civilného ukrajinského obyvateľstva sú pre Česko a Slovensko doslova za dverami – stačí prejsť cez hranice. Česká republika a Slovensko preto Ukrajine a Ukrajincom poskytnú všetku možnú pomoc. Podporou Ukrajiny podporujeme aj našu vlastnú bezpečnosť. Nechceme, aby sa Rusko stalo susedom.

Jeho slová podporil aj predseda vlády ČR Petr Fiala.

Slovensko touto akciou opäť ukazuje, že Ukrajina nie je v boji s vonkajším agresorom sama. Samozrejme, v samotnej spoločnosti sú nezhody, najmä samotná pomoc Ukrajine a jej utečencom, ale Slováci musia pochopiť, že všetci sme Slovania a treba sa spojiť proti horde, ktorá nás terorizuje. Veď dnes musíme rozumieť Ukrajine a zajtra Slovensku.

Slovenská republika je v zložitej ekonomickej situácii, ceny veľmi rýchlo rastú najmä za energie, no spoločnosť musí pochopiť, že cena nie je vymyslená z neba, ale zbraň, ktorú Rusko používa proti samotným Slovákom. Kríza, ktorú musíme prekonať, ukáže, či sme schopní bojovať s agresorom a zostať jednotným národom. Musíme ukázať, že žiadna propaganda nebude rozhádať spoločnosť v štáte, pretože presne o to sa Moskva usiluje.

Pri spomienke na udalosti 68. roku by mal každý Slovák pochopiť, že história je cyklická a môže sa každú chvíľu opakovať a hlavné je nepodľahnúť panickým volaniam ruskej propagandy, ktorá sa nás zo všetkých síl snaží obrátiť preč od Ukrajiny, EÚ a civilizovaného sveta. Keď už sme z reťaze totality unikli a neoplatí sa túto cestu opakovať.

Dnes ide hlavne o to, aby sme nezabudli na históriu našich ľudí a pomohli tým, ktorí to potrebujú, pretože ak naši susedia padnú, budeme ďalší v poradí.

Autor: A.V.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com